Weerbericht 22/11: tot een halve meter sneeuw in Italië en Oostenrijk!

Vanaf dit seizoen voorziet het weerteam van sneeuwzeker.be regelmatig een betrouwbaar weerbericht voor de Alpen.

Het éne na het andere skigebied opent zijn deuren, wat betekent dat er eindelijk voldoende sneeuw is gevallen in de Alpen. De voorbije dagen was het al raak in de Westelijke Alpen (Frankrijk – Zwitserland), maar dankzij een depressie die over de Middellandse Zee trekt (een zogenaamd Genua-laag) worden vanaf vandaag ook Italië en Oostenrijk flink bedeeld. Zeker in Italië (de Dolomieten) kan tot wel een halve meter naar beneden komen. Met een sneeuwvalgrens rond de 1.000 meter is het niet bijzonder koud, wat eind november niet abnormaal is. Tijdens hevige sneeuwval zal het kwik overigens nog een duik naar beneden nemen, en blijft het liggen tot in de dalen. Na de sneeuwval van dinsdag en woensdag (Frankrijk) wordt het even rustiger in de Alpen, met donderdag-vrijdag-zaterdag een paar mooie poederdagen. Daarna dender alweer een nieuw neerslagfront op de Alpen af, maar dat is nog ver dag. Eerst maar even kijken hoe veel sneeuw er vandaag en morgen valt!

Het Europees model berekent de komende drie dagen sneeuw in de hele Alpen, met uitschieters tot een halve meter (gele tint) in Oostenrijk.
In Saalbach, op 1.000 meter hoogte, stijgt het kwik overdag tot net boven het vriespunt. Op lange termijn lijkt het langzaam kouder te worden.
Val Thorens, 24 november. Na de sneeuwval is het vandaag iets rustiger in de Westelijke Alpen. Perfect condities dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *