Weerbericht 14/12: Verse sneeuw voor de Alpen, maar ook veel zachter

Vanaf dit seizoen voorziet het weerteam van sneeuwzeker.be regelmatig een betrouwbaar weerbericht voor de Alpen.

Koning Winter heeft stevig voet aan de grond gekregen in Europa, met in de hele Alpen diepvriestemperaturen. Dinsdagochtend dook het kwik op grote schaal richting min twintig en kouder. Daarbij viel vooral in de Franse Alpen verse sneeuw, met dinsdag een vers laagje van 10 tot 30 cm en uitschieters richting een halve meter in het zuiden. Ook Zwitserland pikte een graantje mee, maar in Italië en Oostenrijk bleef het droog.

Powder Alert in Risoul, waar dinsdag een halve meter viel.

Woensdag (13/12) trekt opnieuw een bescheiden storing over de Alpen, die vooral in Zwitserland en Winterberg zal uitsneeuwen. In Frankrijk is het overwegend grijs met een paar verdwaalde vlokken, maar Oostenrijk blijft opnieuw op zijn honger zitten.

Opgetelde neerslaghoeveelheid voor de Alpen van dinsdagmiddag tot en met zaterdag. De Oostenrijkse Alpen komen er bekaaid vanaf.

Intussen stroomt ook gevoelig zachtere lucht de Alpen binnen, met een vriespunt dat overdag rond de 2.000 meter schommelt. In de nacht van donderdag op vrijdag trekt een nieuwe storing over de Alpen, die dit keer wel Oostenrijk weet te raken. Toch blijven de hoeveelheden daar bescheiden.

Diepwinterse taferelen in Les Orres. De Zuid-Franse Alpen zitten deze winter op de eerste rij voor verse sneeuwval.

Vanaf zondag wordt het véél zachter, met een sneeuwgrens die opschuift richting 4.000 meter. Heel wat thermometers aan de liften zullen dan positieve temperaturen van vijf graden en meer aanduiden. Niet goed voor het fragiele sneeuwdek dat er al ligt, maar gelukkig blijft het droog. Vanaf de tweede helft van de kerstweek zou het weer ietsje afkoelen, maar dat is nog ver weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *