Weerbericht 10/02: zon draait overuren, krijgen we nog sneeuw?

Het weer in de Alpen laat zich deze week bijzonder kort samenvatten: zon, zon en nog eens zon. Een indrukwekkend hogedrukgebied zwaait de plak boven het Europees vasteland waardoor storingen de bergen niet weten te bereiken.

Zon, zon en nog eens zon in Val Thorens 10/02/23.

Weerpraatje in ’t kort: nog tot 18/02 zonnig in de de gehele Alpen met stijgende temperaturen. Vanaf 20/02 kans op verse sneeuw, maar nog erg onzeker.

Voor wie deze week in de bergen zit, is het puur genieten. Een  stralende zon, staalblauwe hemel en maxima rond het vriespunt op 1.800 meter staan garant voor nagenoeg perfecte condities. Vanaf dit weekend wordt het helaas ook (te) warm in de bergen. Het kwik klimt dankzij de zuidwestelijke stroming overdag naar dubbele cijfers op 1.600 meter. Skiën bij tien graden dus. Het warmst wordt het in de Franse Alpen. Oostenrijk houdt het iets koeler, maar ook daar gaat het flink dooien.

De lente laat zich proeven, al hoeft dat nog geen ramp te zijn voor de sneeuwkwaliteit. Dankzij de droge lucht blijft het smeltproces beperkt. Onder open hemel duikt kwik ’s nachts weer onder het nul zodat de sneeuwkanonnen hun werk kunnen blijven doen.

De Amerikaanse pluimverwachting voor Méribel (Frankrijk). Nog de hele week blijft het droog, maar vanaf 20/02 stijgen de sneeuwkansen.
Het Europees model zit grotendeels op dezelfde lijn als de Amerikanen.

Toch is een verse lading sneeuw voor de Alpen meer dan welkom. Oostenrijk zit redelijk goed dankzij de nordstau van vorige week. Op heel wat plaatsen kwam toen meer dan een meter sneeuw naar beneden. In Frankrijk bleef het droog. De gebieden doen het daar nu al meer dan drie weken zonder sneeuwval van betekenis, wat zich laat merken op de pistes. Die liggen er keihard bij. Om de Belgische krokusvakantie (18-25 februari) goed door te komen, moeten de weergoden stilaan uit een ander vaatje gaan tappen.

Het goede nieuws: de weermodellen hinten stilaan naar een verandering, met een toenemend neerslagsignaal vanaf 20 februari. De kans dat depressies tijdens de krokusvakantie opnieuw hun weg naar de Alpen weten te vinden groeit. Heel overtuigend oogt dat neerslagsignaal nog niet, maar de potentie is er in ieder geval wel. We houden het in de gaten!

Een indrukwekkend hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgt ervoor dat storingen de Alpen niet kunnen bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *