Skiplezier in België: op verkenning in Ovifat

België mag dan geen berg de naam waardig hebben, maar toch kan er in de Ardennen bij voldoende sneeuwval aardig worden gegleden op enkele blauwe en zelfs twee rode (!) pistes. Ovifat is waar u moet zijn.

De groene (links) en blauwe (rechts) piste.

Wintersport in België, het kan. Al dient u wel stevig uw verwachtingen bij te schroeven: veel langer dan een paar honderd meter zijn het handvol pistes er niet en de sleepliftjes dateren nog uit de Middeleeuwen. Wij trokken in volle coronacrisis naar Ovifat in de Hoge Venen (provincie Luik), wellicht het bekendste skigebied dat ons landje rijk is. Met drie sleepliftjes en drie pistes (blauw, rood en groen) vind je hier het meest uitgebreide wintersportaanbod van de Ardennen, al loopt elke vergelijking met de Alpen uiteraard compleet mank. De groene piste kent amper een verval, terwijl de blauwe en rode waanzinnig kort zijn. Toch kan je je hier op een rustige namiddag aardig vermaken (vermijd drukke zondagen). Helemaal bijzonder: twee van de drie sleeplifjes zijn opgetrokken uit houten palen, een unicum waar wellicht ze zelfs in de Alpen van staat te kijken. De houten liftjes worden bovendien aangedreven door een oude tractormotor, wat enkel bijdraagt aan de couleur locale.

Ovifat heeft de enige twee sneeuwkanonnen die de Ardennen rijk zijn.

In 2019 investeerde eigenaar Gunther Elsen overigens stevig in zijn gebied met de aankoop van twee skikanonnen. “De enige van de Ardennen”, vertelt de sympathieke Waal trots. “Normaal zijn onze pistes ongeveer twintig dagen per jaar open, maar dat aantal verdubbelen we met deze kanonnen. Al strooit de coronacrisis uiteraard stevig roet in het eten.”

Na een mager seizoen 2020 moest 2021 immers hét jaar worden waarop de sneeuwkanonnen hun dienst zouden bewijzen, maar daar stak de pandemie een lelijk stokje voor waardoor de kanonnen er nu al twee jaar werkloos bijliggen. Zonde, want met de huidige strenge winter had Ovifat er gemakkelijk al dertig pistedagen op hebben zitten.

Houten liftpalen, een unicum in de bergen!

Gunther is ervan overtuigd dat die schade volgend jaar dubbel en dik wordt ingehaald. Nog een laatste waarschuwing: snowboarders zijn niet welkom in Ovifat. “Te gevaarlijk op de sleepliften”, luidt de redenering. Dus wie tóch met een board van de pistes wil genieten, doet dat best dit jaar. Enige nadeel is wel dat u te voet weer naar boven moet.

Een skipas voor het gebiedje van Ovifat is – uiteraard – véél goedkoper dan wat u in de Alpen kwijt bent: 1,5 euro per keer dat u de sleeplift neemt, of 15 euro voor een 18-beurtenkaart.

Alle info vindt u op https://nl.skialpin-ovifat.com/accueil

Voor de sneeuwhoogtes in de Ardennen kan u terecht bij de deskundigen van weerstation Maasmechelen: http://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *