Skiën en snowboarden in de Belgische Ardennen: een overzicht

Elk jaar trekken miljoenen Belgische en Nederlandse wintersporters naar de Franse, Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Wie het dichter bij huis zoekt, kan echter ook in België in de Ardennen terecht voor ski en snowboard, al moeten de omstandigheden dan wel mee zitten. Skiën en wintersport in de Belgische Ardennen? Hier vindt u álle info, samen met de actuele sneeuwhoogtes op de Ardense toppen.

LEES OOK: Langlaufen in de Belgische Ardennen: een overzicht

De Belgische Ardennen kennen zes ‘skigebieden’, al is de term skigebied wellicht wat ongelukkig gekozen voor de paar korte hellingen die je naar beneden glijdt. Als opwarmer voor het echte werk in de Alpen voldoet het echter prima. Bovendien hoeft u er geen hele dag, maar slechts een paar uur voor in de auto te zitten. Een overzicht van de Belgische skistations. Ligt er sneeuw in de Belgische Ardennen? Voor de actuele sneeuwhoogtes en openingen kan je surfen naar de website van het skigebied of terecht bij Weerstation Maasmechelen, dat dagelijks de sneeuwval update.

Sneeuwkanonnen in Ovifat.

Ovifat (Hoge Venen)

https://www.skialpin-ovifat.com/accueil

 • 3 pistes (1,2km): 1 groen, 1 blauw, 1 rood

 • Prijs skipas: 15 euro/dag. Snowboarden verboden

Met drie pistes – zelfs een rode! – en drie sleepliftjes mag Ovifat zich het meest uitgebreide skigebied van de Belgische Ardennen noemen. De rode piste is steil, maar kort, terwijl u op de langste groene piste wat zal moeten bij prikken om vooruit te komen. Desondanks is het hier leuk skiën voor een dagje. Bovendien heeft het gebied recent geïnvesteerd in twee sneeuwkanonnen, waardoor de sneeuwkwaliteit beter is dan elders. Snowboarden is helaas verboden. Wel is er een speciale sleepiste. Extra charmant: de sleeplift met houten paaltjes, die u meteen veertig jaar terug in de tijd katapulteert.

Val de Wanne (Trois Ponts, Luik)

https://www.levaldewanne.com/winter-skien

 • 2 pistes (1,4km): 1 blauw, 1 rood

 • Prijs skipas: 14 euro/dag.

Twee pistes : rood en blauw. De langste afdaling die je in de Ardennen kan maken, en bovendien erg breed. Snowboarden is hier gewoon toegelaten, wat in de Belgische Ardennen nog altijd een uitzondering is. De sleepiste is gratis. Bovenaan ligt een prima brasserie met een fantastisch uitzicht. Snowboarden is niet toegelaten

La Station de la Haute Ardenne (Baraque Fraiture)

https://la-station.be/

 • 1 piste (2km) : blauw

 • Prijs skipas:  12 euro/dag

Belgische ‘hooggebergte’ op 652 meter, en dus de meest sneeuwzekere bestemming van alle Belgische skigebieden. Al blijft het aantal skidagen beperkt tot een tiental per seizoen. Het gebied telt één blauwe, lange piste. Aangezien het station zowat langs de snelweg ligt, kan het hier in het weekend bijzonder druk zijn. Snowboarden toegelaten.

Lierneux (Luik)

lierneux.be

 • 2 pistes (1,4 km) : blauw

 • Prijs skipas : 12 euro/dag

Twee sleepliftjes geven toegang tot twee blauwe pistes van 600 en 800 meter lang. Leuke, maar korte afdalingen. Dit gebied is iets minder bekend en daardoor vaak wat rustiger dan Ovifat of Baraque Fraiture. Snowboarden is verboden.

Spa (Thier des Rexhons)

www.skispa.be

 • 1 piste (600 meter): blauw

 • Prijs skipas: 8 euro voor tien keer omhoog met de sleeplift

Korte piste, maar wel noordelijk gericht waardoor de sneeuw er doorgaans wat langer blijft liggen. Snowboarders, skiërs en sleeërs zijn allemaal welkom. Een sleepliftje brengt je naar boven.

Oignies-en-Thiérache (Namen)

 • 1 piste (370 meter): blauw

 • Prijs skipas: 10 euro

Kleinste skigebied van België met slechts één korte afdaling. Ligt slechts op 370 meter hoogte, waardoor het gebied minder vaak kan openen dan de andere Belgische skigebieden.

Mont des Brumes (Luik)

http://www.montdesbrumes.be/

 • 1 piste (850 meter) : donkerblauw

 • Prijs skipas: 15 euro/dag.

De mooiste piste van de Belgische Ardennen. Best steil, dus geschikt voor de wat gevorderde skiërs. Snowboarden helaas opnieuw verboden. “Omdat ze te veel vallen op de lift”, luidt het excuus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *