Op verkenning in Skicircus Saalbach, het pareltje van de Oostenrijkse Alpen

Met liefst 270 pistekilometers mag het Skicircus ‘Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn’ – u kan ook gewoon Saalbach zeggen – zich het grootste skigebied van Oostenrijk noemen. Wij trokken naar Oostenrijk en bonden de latten aan voor een fantastische week in dit deel van de Alpen. 

Saalbach ligt in het hart van het domein dat in totaal 270 pistekilometers telt.

LEES OOK: Sprookjesachtig skiplezier in Avoriaz (Les Portes du Soleil)

 

‘Eén gondel: twee landen’. Met die slogan verenigt de gloednieuwe cabinelift Tirol-S sinds december 2015 Fieberbrunn met de rest van het Skicircus Saalbach. Tot voor kort stond het dorpje aan de uiterste westrand van Tirol nog bekend als een charmant, maar erg bescheiden en geïsoleerd skigebied dat nauwelijks 60 kilometer aan pistes en een handjevol liften telde. Rustig en budgetvriendelijk voor families met kinderen, maar niet meteen het wintermekka dat de harten van skiliefhebbers sneller liet kloppen. “De kracht van Fieberbrunn ligt gelukkig niet op de piste, maar vlak er naast”, verzekert gids Martin Leitinger.

Vooral Fieberbrunn is een waar poederparadijs voor liefhebbers die liever naast dat op de piste zitten.

Het sympathieke Tirolerdorpje Fieberbrunn is wereldvermaard om zijn off-pistemogelijkheden. Waaghalzen trekken al jaren en masse naar de vallei voor de grenzeloze vrijheid die de onaangeroerde hellingen bieden. Niet toevallig dat de ‘Freeride World Tour’ er elke winter in maart halt houdt en ’s werelds beste freeriders de berg afstuurt om onontgonnen gebied te verkennen. “Bij verse sneeuwval transformeert de vallei met zijn twee bergtoppen in een waar speelparadijs voor skiërs en snowboarders die liever naast dan op de pistes vertoeven”, aldus Martin, die ons twee dagen lang de weg toont naar steile, afgelegen hellingen met metersdiepe poedersneeuw en lager gelegen ‘treeruns’ die ons door dicht bebost gebied loodsen.

Sneeuwgat

Extra bonus is de sneeuwzekerheid. Want hoewel de hoogste bergtop op ‘maar’ 2.000 meter ligt, bevindt Fieberbrunn zich in een zogenaamd sneeuwgat. De vallei wordt zowel bij een noordelijke, westelijke als zuidelijke luchtstroming op sneeuw getrakteerd, waardoor er elke winters gemiddeld 5,15 meter sneeuw naar beneden komt. Ook tijdens ons verblijf deed het sneeuwgat zijn naam alle eer aan. In nauwelijks drie dagen dwarrelde liefst 1,2 meter sneeuw naar beneden. Een laag poeder die bij elke rechtgeaarde freerider een metersbrede grijns op de gezichten toverde.

“Valt er geen verse sneeuw, dan was je hier in het verleden aangewezen op 60 kilometer piste”, zegt marketingdirecteur Sebastian Schwaiger. “Van die beperking is met de nieuwe gondel echter geen sprake meer van.” Vanuit Fieberbrunn kan je vanaf nu het seizoen rond de strak geprepareerde pistes in de rest van het Skicircus te ontdekken. De fonkelnieuwe gondel Tirol-S brengt skiërs in een paar minuten naar de andere kant van de vallei, waar het Salzburgerland en 216 extra pistekilometers liggen te wachten. Wie het skiplannetje er bijneemt, begin spontaan te duizelen. Het gloednieuwe gebied biedt zó veel pistes dat werkelijk iedereen er zijn gading vindt. Zeker voor families met kinderen en beginners vormen de talrijke blauwe pistes (60%) een makkelijk opstapje naar het stevigere rode en zwarte werk. Voor de topfitte skiër of snowboarder heeft de toeristische dienst een heus ‘Skicircus circuit’ uitgetekend. “Via 28 liften, 60 kilometer piste en 10.000 meter hoogteverschil kan je zo in één dag het hele gebied ontdekken”, aldus Sebastian. “Rusten zit er dan wel niet in. Je hebt er in het beste geval zeven uur voor nodig.”

Gloeiend achterste

Met een totale liftcapaciteit van 132.000 mensen per uur is het gelukkig zelden wachten aan de liftjes. De Oostenrijkers hebben de voorbij 15 jaar bijna 400 miljoen euro in het Skicircus geïnvesteerd en dat vertaalt zich in een zeer modern liftenpark. Vergeet oubollige sleepliften die je tergend traag de berg optrekken. In de plaats daarvan worden wintersporters in het Skicircus verwend met brede zetelliften en snelle gondels. Helemaal comfortabel is de zetelverwarming, waardoor u met een gloeiend achterste weer de piste op wordt gestuurd. Voor wie het allemaal net wat trager mag, is de vallei bezaaid met tientallen langlaufpistes die op eigen tempo kunnen worden verwend.

Het feeëriek verlichte Hinterglemm, een van de toegangspoorten tot dit gigantische skidomein.

Wie een verblijft naar Fieberbrunn overweegt, doet dat overigens best zo snel mogelijk.  Nu het totale aantal pistekilometers bijna is vervijfvoudigd, lijkt het een kwestie van tijd alvorens ook de prijzen voor hotels en appartementen in het Tirolerdorp de hoogte in zullen schieten. “Die tendens is nu al voelbaar”, vertrouwt onze gids ons toe. “Voorlopig betaal je in Fieberbrunn nog altijd minder dan in Saalbach, maar de prijzen groeien steeds meer naar elkaar toe. Zelfs ik betaal sinds dit jaar meer huur voor mijn appartementje.” Toch is de instructeur tevreden met de eenmaking van het gebied. “Grote gebieden zijn de toekomst. Op deze manier kan er meer worden geïnvesteerd en kunnen sneeuwkanonnen en pistebully’s efficiënter worden ingezet. Een zaak waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.”

 

Skicircus Saalbach praktisch:

  • 270 kilometer aan pistes (140 km blauw, 110 km rood, 20 km zwart)
  • 70 liften die per uur meer dan 132.000 wintersporters kunnen vervoeren
  • 544 vaste en 135 mobiele sneeuwkanonnen die ook bij droog weer sneeuwzekerheid bieden
  • Een skipas voor het hele gebied kost voor een volwassene 51 euro/dag, 240 euro/week. Kinderen (6-15) en adolescenten (16-18) betalen respectievelijk de helft en 75%.
  • Wie rustig de pistes wil verkennen en weinig liften neemt, kiest beter voor een pas met punten. Bij elke lift wordt een aantal punten van je saldo afgetrokken.
  • Oostenrijkers moet je niet leren wat après-ski is. Naast de pistes liggen meer dan zestig ‘hutten’, waar u als zelfverklaarde sportman uiteraard enkel onder de middag even binnenspringt voor een slaatje, volkorenboterham en kop koffie.
  • Met de auto bent u in 9 uur (890 km) in Fieberbrunn. Vanuit Zaventem vertrekken dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar München, waarna een taxirit van twee uur wacht.
  • Een verblijf kan u rechtstreeks boeken op www.saalbach.com
Het pisteplan van het Skicircus Saalbach. Om van te duizelen.

 

Op bezoek bij de schnapsbrander: “Schnaps giet je niet in één teug achterover”

Na de uurtjes op de piste moet u beslist op bezoek bij schnapsbranderij Gidi’s in Fieberbrunn, waar de vader des huizes samen met zijn jongste dochter Mélanie (21) Oostenrijks bekendste exportproduct brouwt. “Wij bottelen jaarlijks zo’n 800 liter schnaps”, vertelt Mélanie.

Twintig jaar geleden was Gidi Treffer (55) nog een eenvoudige melkboer met een bescheiden boerderijtje aan de rand van Fieberbrunn. “In plaats van schnaps te brouwen, stond ik hier koeien te melken”, lacht de Tiroler, die in 2004 als schnapssommelier afstudeerde. De boer ruilde zijn koeien in voor koperen brouwketels, bouwde zijn schuur om tot stokerij en ging aan de slag met het fruit dat in zijn achtertuin groeide. “Die eerste jaren brouwde ik nauwelijks honderd liter schnaps, maar dat is intussen al tot het achtvoudige opgelopen.” En hoewel Gidi al lang niet meer met fruit van eigen kweek brouwt, blijft hij bijzonder streng bij de aankoop van vruchten. “Daarin schuilt het geheim van een goede schnaps. Pas wanneer de appels of peren van de bomen vallen en tjokvol suikers zitten, zijn ze geschikt om alcohol van te maken.” De brouwmeester produceert meer dan twintig soorten schnaps, gaande van mierzoete likeuren tot brouwsels die zeventig procent alcohol bevatten. “De kunst is om de subtiele aroma’s van het fruit zo goed mogelijk te bewaren.”

Het hobbyproject is intussen tot een heus familiebedrijfje uitgegroeid. Dochter Mélanie, opgegroeid tussen de destilleerketels, volgt momenteel zelfs een tweejarige opleiding in Duitsland om het brouwproces verder te optimaliseren. “Ik hou van schnaps”, zegt ze. “Voor mij is het niets minder dan een wonderdrank. Niets zo goed tegen een keelpijn als een glaasje schnaps. Mijn studies zijn intussen bijna afgerond, zodat ik mij binnenkort weer voor de volle honderd procent op onze stokerij kan concentreren.”

Vandaag mag Gidi ‘maar’ 800 liter schnaps bottelen en die voorraad is telkens in een mum van tijd uitverkocht. “Op termijn wil ik de zaak zeker verder uitbouwen”, zegt Melanie. “Maar de kwaliteit blijft het allerbelangrijkste. Daarom voeren we momenteel ook geen flessen uit naar het buitenland. Wie onze schnaps wil proeven, zal naar Fieberbrunn moeten komen.” De 21-jarige brouwmeesteres in wording heeft nog een laatste gouden tip voor wie naar Oostenrijk afzakt. “Sla schnaps alstublieft niet in een teug achterover. Wij brouwen geen wodka. Van schnaps moet je genieten, niet dronken worden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *