Les 2 Alpes: dé plek voor de perfecte seizoensstart

Geen beter skigebied om het seizoen te starten dan het Franse Les 2 Alpes, dat traditioneel begin december al de deuren opent. Met pistes tot 3.600 meter hoog mag het zich tot een van de meest sneeuwzekere én leuke gebieden van de Alpen rekenen. Waar wacht je nog op?

Het centrum van Les 2 Alpes ligt op 1.600 meter, maar skiën door je nog eens 2.000 meter hoger! Foto: Luka Leroy

Een skivakantie begin december, dat is altijd een beetje gokken. Zo vroeg in het seizoen is de kans op herfstachtige, natte condities helaas erg groot. Wie in deze periode naar de bergen trekt, mikt maar beter hoog. Wat dat laatste betreft zit je nergens beter dan in Les 2 Alpes, niet ver van Grenoble. Het dorp ligt op 1.600 meter, maar skiën doe je hier nog een pak hoger. De Jandri I en II – twee kabelbanen die al sinds 1985 dienst doet – nemen je zo mee naar 3.200 meter.

Nog niet hoog genoeg? Neem dan twee sleepliftjes die je meenemen naar de absolute top van dit gebied op 3.600 meter. Sneeuwzekerheid gegarandeerd. Skiën doe je hier op een gletsjer, al merk je daar uiteraard weinig van aangezien die bedekt ligt onder een dik pak sneeuw. Ook in de zomer wordt hier trouwens nog geskied.

Op 3.600 meter hoogte wacht je een uniek landschap.

 

De wind wil op deze hoogte wel eens flink opsteken, maar de pistes liggen er hier standaard fantastisch bij. Regen in het dorp? Dan kan je er zeker van zijn dat het hogerop flink aan het doorsneeuwen is. Er zijn weinig gebieden die vroeg in het seizoen zoveel poederdagen garanderen als Les 2 Alpes. De overgrote meerderheid van de pistes ligt hier tussen 2.500 en 3.500 meter.

Ook wij vielen dit jaar in de prijzen, met dertig centimeter verse sneeuw terwijl het in naburige, lager gelegen gebieden flink regende. En terwijl de kwaliteit op de onderste pistes eerder matig was met zware, natte sneeuw werden we boven op heerlijk luchtig wit goud getrakteerd.

Niet dat je in Les 2 Alpes nooit in de zon skiet. Integendeel: door de zuidelijke ligging kent dit gebied bovengemiddeld veel zonnedagen. Les 2 Alpes was al een van onze favoriete stations, maar sinds het een paar jaar geleden werd overgenomen door SATA – ook eigenaar van buurgebied Alp d’Huez – is er hier een serieuze versnelling hoger geschakeld. Waar de investering daarvoor op een eerder laag pitje stonden, zijn er de voorbije jaren miljoenen en miljoenen euro’s gepompt om de toekomst van Les 2 Alpes te garanderen.

Naast 200 kilometer pistes laat Les 2 Alpes ook het hart van menig freerider sneller kloppen. Foto Luka Leroy

De allerbelangrijkste investering is de vervanging van de oude Jandri-kabelbaan, die er ruim een half uur over deed om je van 1.500 naar 3.400 meter te brengen. Met de Jandri Express die eind 2024 opent, wordt de reistijd ingekort naar 17 minuten. De capaciteit verdubbelt. Gedaan dus met de legendarisch lange wachtrijen aan de Jandri in het dal ’s morgens vroeg. Daarnaast zijn er ook tal van zetelliften vernieuwd en makkelijkere blauwe pistes bijgekomen. Niet onbelangrijk: onderaan in het dorp staan vijf gratis sleepliftjes voor beginners en kinderen, wat Les 2 Alpes een ideale bestemming maakt voor de hele familie. Hebben de kinderen een paar dagen ervaring? Dan kunnen ze mee de berg op richting 3.400 meter, want je skiet hier als je wilt van top tot dal naar beneden over toegankelijke, blauwe pistes. Vergeet zeker ook niet de Vallée Blanche, de berg aan de overkant van het skigebied. Die ligt er wat afgezonderd bij, maar is sinds kort in ere hersteld met nieuwe liftjes en pistes. Hier is het vaak lekker rustig skiën en daarmee ideaal voor beginners.

Een beleving op zich: de funiculaire van Les 2 Alpes die dwars door de berg rijdt en je op 3.400 meter hoog afzet.

Unieke uitsmijter en niet te missen is de funiculaire: een treintje dat dwars door de berg dendert, onder de gletsjer. Alsof je de metro neemt in een skigebied. De funiculaire zet je af op 3.400 meter hoogte. Niet-skiërs mogen ook mee en genieten hier bij helder weer van een adembenemend uitzicht.

Ook na het skiën kom je in Les 2 Alpes volop aan je trekken. Het gebied werd speciaal voor de wintersport rechtgetrokken, maar het langgerekte centrum in de vallei is best gezellig met veel leuke restaurants en bars. Ons favoriete après-ski adres is ‘Chez Nous 2’, een (cocktail)bar die wordt gerund door twee energieke zussen en hun zaak ontzettend leuk hebben ingekleed.

Voor wie honger heeft, is het aanbod gigantisch, maar wij pikken er toch drie prijswinnaars uit:

 • Le P’tit Polyte, restaurant in hotel Chalet Mouniet : sterrenzaak, met uitzonderlijk verfijnde smaken.
 • Raisin d’Ours:  klassieke Franse keuken, met speciale vermelding voor de burger van het huis. De beste die je in de vallei vindt.
 • Restaurant Tribeca: zaak zonder pretentie. Lekke pizza’s uit de houtoven en een van de beste raclettes van Les 2 Alpes.
 • Chez Nous 2: leuke (cocktail) bar die wordt gerund door twee goedlachse zussen. Sfeer zit hier altijd goed.

 

Les Deux Alpes in cijfers

 • 3.600 meter:  hoogste skigebied in Frankrijk
 • 32.000 toeristenbedden
 • Verkozen tot 6e beste skiresort van Frankrijk
 • 70 procent van de pistes liggen boven 2.000 meter
 • 5 gratis skiliftjes voor beginners
 • 2.300 hoogtemeters: de langste afdaling, van de top tot in het dal.
 • 70 sneeuwkanonnen, voor als moeder natuur tegensputtert
 • 200 kilometer pistes (44 blauwe, 14 groene, 15 rode pistes ,9 zwarte)
 • 2 funparken voor freestylers
 • 296 euro kost een skipas voor een week. Kinderen betalen minder

Info: www.les2alpes.com

Het pisteplan van Les 2 Alpes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *