Langlaufen in de Belgische Ardennen: een overzicht

Waar langlaufen in de Belgische Ardennen? Wanneer de winter zijn intrede doet, transformeren onze Ardennen in een wonderland van sneeuw en ijs. Wij nemen je in dit artikel mee langs de mooiste langlaufpistes die België te bieden heeft.

 

Eerst even dit: om te langlaufen moet er uiteraard genoeg sneeuw liggen. Kan er worden gelanglaufd in de Ardennen? Ligt er genoeg sneeuw om te langlaufen in de Ardennen? Hier vind je in één klap het volledige overzicht.

LEES OOK: Skiën en snowboarden in de Belgische Ardennen, een overzicht

1. Baraque Michel

Baraque Michel staat bekend als een van de meest schilderachtige locaties in de Ardennen, en het is niet anders wanneer de sneeuw het landschap bedekt. Deze plek biedt langlaufers een netwerk van goed gemarkeerde paden, variërend in moeilijkheidsgraad. Of je nu een beginner bent of een ervaren langlaufer, Baraque Michel heeft voor elk wat wils. Geniet van de rustige bossen en open velden terwijl je door de met sneeuw bedekte paden glijdt. Vergeet niet om na afloop op te warmen in de gezellige herberg met een warme kop chocolademelk.

Meer info: www.ostbelgien.eu/nl/fiche/wintersports/ski-baraque-michel

2. Signal de Botrange

Het hoogste punt van België, Signal de Botrange, biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht, maar ook uitstekende mogelijkheden voor langlaufen. Hier kun je genieten van kilometers aan goed onderhouden langlaufpaden die je door de adembenemende natuur van de Hoge Venen leiden. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor Signal de Botrange geschikt is voor zowel beginners als gevorderde langlaufers. Aan de Signal vertrekken drie routes van 5, 6 of 7 kilometer, maar door ze aan elkaar te linken kan je 20 kilometer aan een stuk langlaufen. Enkel voor getrainde benen! De combinatie van het prachtige landschap en de sportieve activiteit maakt dit tot een onvergetelijke ervaring.

Meer info: www.ski-botrange.be/nl/accueil.html

3. Mont Rigi

Mont Rigi, ook wel bekend als de “Dak van België,” is een andere topbestemming voor langlaufers in de Ardennen. Met zijn glooiende heuvels en dichte bossen biedt Mont Rigi een idyllisch decor voor een langlaufavontuur. De paden zijn goed aangegeven en geschikt voor alle niveaus. Of je nu de voorkeur geeft aan korte tochten of liever de hele dag op de langlaufski’s staat, Mont Rigi heeft voor ieder wat wils. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want de uitzichten vanaf de top zijn adembenemend.

Meer info: Pistes Mont Rigi

4. Ovifat

Ovifat, gelegen nabij het beroemde meer van Robertville, is een populaire bestemming voor skiërs, maar ook langlaufers komen er aan hun trekken. Het gebied staat bekend om zijn gevarieerde landschap, van dichte bossen tot open velden. De langlaufpistes zijn hier goed onderhouden en bieden uitdagingen voor zowel beginners als ervaren langlaufers. Na een dag op de paden kun je ontspannen en genieten van de gezellige sfeer in een van de lokale herbergen. Je vindt hier vijf pistes van respectievelijk 5, 6, 7, 14 en 19 kilometer.

5. Baraque Fraiture

Baraque Fraiture is niet alleen een geliefde plek voor skiërs, maar ook voor langlaufers. Het heeft een netwerk van langlaufpaden dat door het bosrijke gebied slingert, waardoor je een ongestoorde ervaring hebt temidden van de natuurlijke pracht van de Ardennen. De pistes zijn goed aangegeven en geschikt voor verschillende niveaus, waardoor het een ideale locatie is voor gezinnen en groepen vrienden.

Meer info: Baraque de Fraitre, la station

6. Val de Wanne

Val de Wanne, gelegen in de buurt van Trois-Ponts, is een verborgen juweel voor langlaufers. Dit gebied biedt diverse langlaufpaden door schilderachtige bossen en langs kabbelende beekjes. Met zowel eenvoudige als meer uitdagende routes is Val de Wanne geschikt voor alle niveaus. De rustige omgeving en de goed gemarkeerde paden maken het een perfecte locatie voor een ontspannen langlauftocht.

Meer info: levaldewanne.com

7. Mont Spinette

Mont Spinette, gelegen in de regio Manhay, voegt een extra dimensie toe aan het scala van langlaufmogelijkheden in de Belgische Ardennen. Dit gebied staat bekend om zijn gevarieerde langlaufpistes en het adembenemende uitzicht vanaf de top van de heuvels. Of je nu een ervaren langlaufer bent of net begint, Mont Spinette biedt uitdagende routes te midden van een schilderachtig landschap.

De langlaufpaden van Mont Spinette nemen je mee door dichte bossen en open velden, waarbij je de kans krijgt om de ongerepte natuur van de Ardennen te ervaren. De verscheidenheid aan paden maakt dit gebied geschikt voor zowel beginners als gevorderde langlaufers. Het is een geweldige plek om je vaardigheden te verbeteren terwijl je geniet van de rustige omgeving.

Meer info: https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/wintersports/mont-spinette

8. Spa: Langlaufen en Wellness

Spa, wereldwijd bekend om zijn thermale baden, biedt ook geweldige langlaufmogelijkheden. De paden in de regio Spa leiden je door betoverende landschappen en bosrijke gebieden. Na een dag op de langlaufski’s kun je heerlijk ontspannen in de beroemde thermale baden van Spa. Combineer langlaufen met wellness voor een perfect uitgebalanceerd winteruitje.

Meer info: langlauf in Spa

9. Rocherath: Eifel Ski Centrum

Rocherath, bekend om zijn historische betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, biedt ook langlaufers een interessante omgeving om te verkennen. Het gebied heeft goed onderhouden paden die je langs historische bezienswaardigheden en door prachtige bossen leiden. Er zijn drie routes van 2, 4 en 6 kilometer. Combineer je liefde voor geschiedenis met wintersport tijdens een langlauftocht in Rocherath.

Meer info: Eifel Ski Centrum

Tips voor een Compleet Langlaufavontuur:

  • Informeer vooraf: Controleer de actuele sneeuwcondities en de status van de langlaufpaden voordat je vertrekt. Het meest complete overzicht van de sneeuwcondities vind je op www.weerstationmaasmechelen.be
  • Langlauflessen: Als beginner kun je overwegen om langlauflessen te nemen om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.
  • Zorg voor de juiste uitrusting: Investeer in goede langlaufski’s, stokken en schoenen om het meeste uit je ervaring te halen. Ter plaatse huren is ook altijd mogelijk.
  • Gezelligheid na het Langlaufen: Ontdek lokale herbergen en restaurants om na je langlauftocht te genieten van heerlijke gerechten en warme dranken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *