La Tzoumaz: betaalbaar skiplezier in het beste gebied ter wereld (Verbier)

Het mondaine Zwitserse skigebied Verbier kroont zich jaar na jaar tot beste resort ter wereld. Kan ook moeilijk anders, met een rits koninklijke families en wereldsterren als belangrijkste klanten. Geen zin om een fortuin uit te geven, maar wel veel goesting om dit fantastische gebied te ontdekken? Verken dan samen met ons La Tzoumaz, een charmant dorpje vlakbij Verbier dat een stuk vriendelijker is geprijsd.

Hugh Grant, James Blunt, Bear Grylls, Richard Branson, het Belgisch koningshuis,…het rijtje wereldsterren dat elke winter richting Verbier trekt, is schier eindeloos. Niet onlogisch als je kijkt naar de geweldige pistes en authentieke Zwitserse gezelligheid die je in deze hoek van de Alpen aantreft. Verbier – bij ons weten het enige gebied ter wereld waar de liftjes door Prada worden gesponsord – werd in 2021 én 2022 tot beste skistation van de wereld gekozen. Het gebied is ontzettend populair bij Zwitsers, Britten en…Belgen. Onze landgenoten trekken al sinds de vroege jaren zestig en zeventig naar hier en hebben het gebied mee groot gemaakt. Verbier heeft vandaag alles in huis wat een wintersporthart sneller doet kloppen: 412 kilometer pistes voor zowel beginners als experts, sneeuwzekerheid, ongekende freeridemogelijkheden, hypermoderne liften, gezellige restaurantjes, bruisend uitgaansleven, prachtige natuur en een gezellig centrum.

Verbier – bij ons weten het enige gebied ter wereld waar de liftjes door Prada worden gesponsord – werd in 2021 én 2022 tot beste skistation van de wereld gekozen

Enig addertje onder het gras: Verbier is duur. Heel duur. Restaurants, chalets, hotels, skipas,…voor alles betaal je hier net wat meer dan in de rest van Zwitserland. Wie aan de skilift mee in de rij wil staan met een royal betaalt daar nu eenmaal een prijs voor. Het is door dat dure imago (en de sterke Zwitserse frank) dat heel wat wintersportgangers dit gebied tegenwoordig links liggen. Doodzonde, want wie een beetje uitkijkt kan ook in Verbier terecht voor een betaalbare skivakantie.

(lees verder onder de foto)

 

 

Hoe dan vraagt u zich af? Door voor La Tzoumaz te kiezen, een charmant Zwitserse dorpje op een paar kilometer van Verbier. Het maakt echter net zo goed deel uit van Les 4 Vallées, het gigantische skigebied dat in deze regio vier valleien en een handvol dorpen met elkaar verbindt.

Wij kiezen tijdens ons verblijf in La Tzoumaz voor hostel La Tzoum’. Hier boek je al vanaf 45 Zwitserse frank per nacht een kamer. Laat je niet vangen door de term hostel, want La Tzoum’ doet veel meer denken aan een gezellige chalet dan een typisch hostel. Je vindt hier vijf slaapkamers voor in totaal 23 mensen. Boeken kan per kamer, maar als je met meer bent kan je ook het hele huisje afhuren. Ideaal voor grote families die samen op wintersport trekken. De grote woonkamer met keuken wordt gedeeld door alle gasten. Ideaal om gezellig te aperitieven na de ski of een diner bereiden. Ontbijt is optioneel, maar een absolute aanrader. Tijdens ons verblijf toverde gastheer Jean-Daniel elke ochtend een goddelijk ontbijt op tafel. En dat alles voor de fractie van de prijs die je in een hotel in Verbier zou kwijt zijn. Nog niet overtuigd van La Tzoum’? Dan is er nog de jacuzzi, die dag en nacht wordt warm gestookt naar een heerlijke 38 graden. Ideaal om te ontspannen na een vermoeiend dagje op de piste. Wie vlak voor zonsondergang in het broebelende water duikt, is getuige van een prachtige schouwspel waarbij de besneeuwde bergen dieprood kleuren. De moeite.

Hostel La Tzoum, waar je al vanaf45 Zwitserse frank per nacht logeert. Inclusief jacuzzi met zicht op de bergen.

Maar genoeg over jacuzzi’s en bedden. Reden nummer één waarom we naar Zwitserland zijn getrokken, is uiteraard om Les 4 Vallées te ontdekken. “Met 410 kilometer pistes zijn we het grootste aaneengesloten gebied dat volledig in Zwitserland ligt”, klinkt het trots bij Elodie, de skijuf die ons mee op sleeptouw neemt in wat ze trots ‘haar speeltui” noemt. We nemen samen met onze Zwitserse gids de gondel in het centrum van La Tzoumaz naar de top, op 2.200 meter hoogte. Van hier kun je bij voldoende sneeuwval makkelijk doorsteken naar Verbier, of in La Tzoumaz blijven hangen.

De benen zijn nog koud, dus wij besluiten om dag één vooral La Tzoumaz te verkennen, dat veertig kilometer pistes telt. “Niet het grootste, maar wel het meest pittoreske en rustige deeltje van Les 4 Vallées”, belooft Elodie” Ondanks het beperkte aanbod liftjes, is de viariatie in pistes groot. Blauw, rood, een kronkelend bosweggetje of brede banen om op te carven, je vindt het hier allemaal. “Doordat het gebied wat verstopt ligt, is het bovendien een pak rustiger dan in Verbier”, gaat Elodie verder. La Tzoumaz is daardoor bij uitstek geschikt voor families. Onze lievelingsafdaling wordt al snel Le route du Marteu, een blauwe piste die door de bossen van La Tzoumaz slingert. Bij verse sneeuwval waan je je hier in een winters sprookje. “De kinderen zijn er dol op. Als ik ze tijdens de les laat kiezen, zouden ze hier de hele dag rondjes draaien.”

Extra troef van La Tzoumaz is dat bij slecht weer de wolken meestal in de vallei van Verbier blijven hangen. “Dan skiën wij hier in de zon terwijl onze buren geen hand voor hun ogen zien”, fluistert Elodie ons toe. Een goedbewaard geheimpje, dat we graag met onze lezers delen. Voor een hapje op de pistes in dit deel van Les 4 Vallées raden we restaurants Le Grand Plan en Chez Simon aan. Hier eet je naar Zwitserse normen verrassend betaalbaar. Proef bij Simon zeker de huisgemaakte appeltaart met slagroom. “Daarvoor komen ze van heinde en verre naar hier”, fluistert de ober ons toe. Terecht, proeven wij al snel. Naast skiën en eten is er in La Tzoumaz overigens nog veel meer te beleven voor jong en oud. Zo vind je hier een leuk zwembad met sauna, schaatsbaan, langlaufpistes en…de tweede langste sleepiste van Zwitserland, waarbij je liefst 700 meter afdaalt, goed voor een halfuur glijplezier.

 

Voor wie na een dag op de piste nog energie over heeft voor een wandeltocht, is er elke dinsdag raquettes & raclette , georganiseerd door het Office du Tourisme. Pierre-André – een lokale legende die dit dorpje mee uit de grond stampte – neemt je na zonsondergang mee op een sneeuwschoenwandeling door de bossen van La Tzoumaz. Gewapend met een koplamp, skistokken en een paar uit de kluiten gewassen sneeuwschoenen volgen we André door de sneeuw. Onderweg toont onze gids ons sporen van vossen, herten en steenbokken. Zelf een dier spotten doen we niet, maar de nachtelijke wandeling door het besneeuwde bos is onvergetelijk.

André pakt bovendien maar wat graag uit met weetjes over het leven in de vallei. “De kleine watermolentjes die je hier in de beek ziet, dateren nog van vroeger, toen ze werden gebruikt om bewoners in de vallei te waarschuwen voor nakende overstromingen. Zodra het debiet een bepaald peil bereikte, maakte het rad lawaai.” André houdt later halt en schenkt een dampende kop glühwein uit, terwijl hij verder mijmert over zijn eerste ski-avonturen, als tiener. “Om terug in Les Mayens de Riddes (de vroeger naam van La Tzoumaz) te komen had je vroeger één piste die door het bos liep. Smal, niet onderhouden en ontzettend steil. De skiërs vandaag hebben het veel te gemakkelijk (lacht).”

Nergens eet je raclette zo lekker als in Maison de la foret in La Tzoumaz.

Wat dat betreft val beginnende skiërs in Tzoumaz anno 2024 inderdaad met hun gat in de boter. Er loopt zowel een kind- en beginnersvriendelijke blauwe piste als een wat pittigere, rode variant tot in het centrum. Liever zo, al is André het daar niet helemaal mee eens. We volgen onze eigenzinnige gids tot aan La maison Foret, een goed verstopte blokhut aan de rand van het bos. Hier moeten we zijn voor het tweede deel van de avond:  de raclette! Deze Frans-Zwitserse kaas hoeft al lang geen intro meer, maar nergens eet je hem zo lekker én gezellig als in La Maison Foret. Onze gastvrouw heet ons welkom in haar restaurant, die is ingericht als een gezellige Zwitserse woonkamer. De bazin neemt plaats achter de raclettemachine, waarna ze ons twee uur lang heerlijk gesmolten kaas serveert.  “Zoveel je maar wil”, lacht ze, terwijl ze met een niet aflatend enthousiasme de kaasbol weer onder het warme toestel steekt. Wij houden het na een bord of vijf voor bekeken. Er moet de volgende dag immers nog worden geskied!

Met 412 kilometer aan pistes vormt Les 4 Vallées het grootste aaneengesloten skigebieden dat volledig in Zwitserland ligt.

Met zijn 412 kilometer aan pistes hebben we die dag twee immers serieus wat werk voor de boeg. Eigenlijk heb je een volledige week nodig om Les 4 Vallées te ontdekken, maar Elodie belooft ons mee te nemen naar de mooiste stukken. Dit gigantische domein strekt zich uit over vier brede valleien waardoor het gebied zich prima leent voor dagtochten. Eigenlijk heeft elk hoekje wel zijn eigen unieke charme en biedt het een ontzettend leuke mix van mooie blauw en pittige rode pistes. Kerst op de taart  is de telecabine Mont Fort, die je meeneemt richting 3.300 meter, het hoogste punt in Les 4 Vallées. Van hier word je getrakteerd op prachtige vergezichten over de Zwitserse Alpen, inclusief de Matterhorn en Mont Blanc. Adembenemend. De piste naar beneden  is wel een zwarte, maar wie onvoldoende vertrouwen heeft in zijn skicapaciteiten kan net zo goed met de lift weer naar beneden. Of met de Mont 4 Zipline!

Vergeet daarna zeker ook niet een ritje mee te pikken in zetellift Etherolla. Die ligt ietwat verscholen aan de zijkant van het domein, maar vanuit deze lift kan je de stuwdam Grande Dixence (de grootste van Zwitserland) in al haar glorie bewonderen. “Mijn favoriete piste van Les 4 Vallées? Onmogelijk te kiezen”, lacht onze skijuf Elodie. “Het domein is zo uitgestrekt en gevarieerd dat iedereen hier aan zijn trekken komt.”

Verbier en La Tzoumaz zijn echte ‘sneeuwgaten’, met vaak perfecte skicondities tot ver in april.

Alsof dat gigantische aanbod aan pistes nog niet genoeg zijn, kom je hier daarbuiten meer aan je trekken in deze regio. Verbier en Les 4 Vallées, dat betekent immers ook dat je in het mekka van de freeride terecht bent gekomen. Elk jaar houdt de World Freeride Tour in deze regio halt voor een WK-manche waarin de beste skiërs en snowboarders ter wereld van een ongerept stuk berg naar beneden komen. Wintersporters met een kloppend hart voor avontuur, komen in Les 4 Vallées dan ook helemaal aan hun trekken.  Wie op verkenning trekt, huurt uiteraard best een gids om het gebied te ontdekken, maar er zijn ook negen ‘freeridepistes’ die waar freeriders in spé zich kunnen uitleven. Piste is evenwel een groot woord. Een reeks stokken markeert een gebied van 15 meter aan weerszijden dat veilig is bevonden door de pisteurs (zonder gevaar op lawines). Ideaal om te proeven van wat dit freeridemekka te bieden heeft.

Ook niet onbelangrijk: La Tzoumar en Verbier zijn echte sneeuwgaten. “Door onze ligging ontvangen we zowel bij een westelijke als noordelijke stroming verse sneeuw, waardoor de condities tot ver in het seizoen fantastisch zijn”, zegt Elodie. Ons hoeft ze al niet meer te overtuigen. Hier staan we volgend seizoen geheid weer op de piste. “Wie weet spot je dan wel een wereldster”, lacht Elodie. “Vooral James Blunt zie ik elk seizoen wel een paar keer voorbij glijden. Hij wisselt dagelijks van outfit, zodat niet te veel mensen hem herkennen.”

Samengevat: La Tzoumaz is een uitstekende keuze voor wie liever wat minder betaalt dan in Verbier, maar wel het fantastische Les 4 Vallées wil ontdekken. Het dorpje is klein, maar gezellig, functioneel en biedt alles wat je op wintersport nodig hebt, inclusief supermarktje voor wie graag kookt. Vanuit La Tzoumaz ski je zo tot in Verbier en de rest van het gebied. Om van Verbier terug naar het dorp te keren, ontsnap je aan het einde van de dag niet aan een korte, deugddoende busrit.

 

Verbier, La Tzoumaz en Les 4 Vallées in het kort:

  • Pistes: Meer dan 410 kilometer aan pistes.
  • Hoogte: Het skigebied strekt zich uit van 1.400 meter tot 3.330 meter boven zeeniveau.
  • Verbindingen: Het omvat de skigebieden van Verbier, Nendaz, Veysonnaz, Thyon, en La Tzoumaz.
  • Liften: Er zijn meer dan 80 skiliften om skiërs en snowboarders te vervoeren.
  • Bereikbaarheid: Vanuit Brussel is het een dikke 800 km rijden tot La Tzoumaz. Met de trein doe je er ongeveer 7 uur over, met de nodige overstappen. Vliegen kan op Genève of Bern, waarna nog een taxirit van bijna twee uur wacht.
  • Prijzen skipas: Een skipas voor één dag kost 85 Zwitserse frank voor de hele 4 Vallées. Wie enkel voor Verbier of La Tzoumar kiest, betaalt minder.
  • Sneeuwzekerheid: Het gebied staat bekend om zijn uitstekende sneeuwcondities, met een lang seizoen dat vaak loopt van november tot eind april.
  • Off-piste mogelijkheden: Les 4 Vallées biedt uitdagende mogelijkheden voor off-piste skiën, waaronder de beroemde “Mont Fort” afdaling.
  • Panoramisch uitzicht: Geniet van adembenemende uitzichten op de Zwitserse Alpen, inclusief de Matterhorn en de Mont Blanc
Het pisteplan van Les 4 Vallées. Met 412 kilometer pistes het grootste van Zwitserland!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *