Alpenweer 28/02: koud en zonnig, sneeuw voor Italië

Het vriest weer dat het kraakt in de Alpen, met overdag een vorstgrens rond de 1.000 à 1.200 meter meter. Wat een verschil met vorige week, toen op heel wat plaatsen temperatuurrecords werden gebroken en in Innsbruck (Oostenrijk) liefst 21,7 graden werd gemeten.

Prima condities in Les Deux Alpes vandaag, al ligt er wel flink minder sneeuw dan in een normale winter.

 

Aan de noordkant van de Alpen (Oostenrijk, oosten van Zwitserland) zijn de condities momenteel helemaal top, met dank aan de verse sneeuw van het voorbije weekend en de lage temperaturen. Ook de zon krijgt volop ruimte. De westelijke Franse Alpen kregen helaas amper sneeuw mee. Koud is het daar nu wel, waardoor er opnieuw kunstsneeuw kan worden geproduceerd.

De spannendste kaarten zijn deze week voor de Italiaanse westelijke binnenboog van de Alpen, waar dankzij de aanhoudende oostelijke stroming een flink pak sneeuw kan vallen. In die regio kwam de voorbije dagen al meer dan een meter naar beneden en blijft het ook de komende dagen doorneeuwen. Ook de zuidelijke Franse Alpen pikken vermoedelijk nog een paar centimeter mee van deze oostelijke stuwing.

Dankzij de oostelijke stroming profiteert vooral de westelijke binnenboog van verse sneeuw. In het Italiaanse Piemonte sneeuwt het nog tot en met donderdag onophoudelijk.

De rest van de Alpen houdt het grotendeels droog (zie ook neerslagkaart hieronder). Dat weerbeeld houdt waarschijnlijk tot en met het weekend aan. Daarna wordt het opnieuw spannender: het hogedrukgebied trekt weg en er lijkt voor het eerst sinds lang weer een stevige westelijke stroming op gang te komen.Iets wat we deze winter nog niet te veel hebben gezien en veel sneeuw zou kunnen betekenen voor de westelijke, Franse Alpen.

Gezien de lange termijn mogen we ons nog niet rijk rekenen, maar zowel het Amerikaanse als Europese model laten die westelijke stroming vanaf midden volgende week op gang komen. Het zou zeer welkom zijn de Franse skigebieden die nu al meer dan een maand op sneeuw van betekenis wachten.

De verwachte neerslag voor de Alpen tot en met zondag 5 maart in centimeters . Grote delen houden het droog, met uitzondering van de westelijke binnenboog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *