Driehonderd zonnedagen per jaar: welkom in Serre-Chevalier

Met 250 pistekilometers, een sneeuwzekerheid om u tegen te zeggen en een domein dat zich uitstrekt over liefst vier zonnige valleiën is Serre-Chevalier een waar pareltje. Ook voor wie niet skiet, is het aanbod divers met heerlijke thermische baden, een gloednieuw tyrolienne en kaasfondue in een iglo. 

De 250 kilometers piste van Serre-Chevalier strekken zich uit over vier valleiën. Foto: OT Serre Chevalier Vallée Briançon

Serre-Chevalier is in feite een verzameling van vier bergdorpjes in een langgerekte vallei. Vanuit elk dorp vertrekken skiliftjes richting de top, en alles is handig met elkaar verbonden. Met veel brede, blauwe pistes mikt dit domein in de eerste plaats op families. “Niet onbelangrijk: de zon schijnt hier tot driehonderd dagen per jaar”, glundert directeur David Chanaval van het Office du Tourisme als we samen met hem de latten aanbinden op een, jawel, zonovergoten dag. Doordat het Zuid-Franse skigebied erg hoog ligt, blijft de sneeuw die er valt ook in droge periodes van uitstekende kwaliteit. Opvallend: Serre-Chevalier is grotendeels gespaard gebleven van de bouwwoede waaraan heel wat Franse stations in de jaren zeventig en tachtig ten prooi vielen. Elke dorpje heeft zijn charme weten behouden. Over het skidomein zelf kunnen we kort zijn: fantastisch, en dankzij de zuidelijke ligging ski je hier zowat de hele dag in de zon.

Thermische baden

Niet te missen voor wie hier  trekt: de thermische baden in het dorpje Le Monêtier-les-Bains. Dankzij een warmwaterbron wordt hier grondwater van 44 graden opgepompt, genoeg om zelfs de grootste koukleum na een dag in de bergen weer op te warmen. Met sauna’s, een hamam, jacuzzi’s, binnen- en buitenbaden kom je hier helemaal tot rust. Er is zelfs een bad waar onder water muziek wordt afgespeeld. Doordat het warme water van honderden meters diep wordt opgepompt, is het rijk aan magnesium, calcium, ijzer en andere zuiverende mineralen. “Goed voor de huid, het lichaam en de ziel”, luidt het verkooppraatje. Mineralen of niet, wij voelden ons na een bezoekje aan de thermen een ander mens. Kan ook moeilijk anders, als je even daarvoor vanuit een warme jacuzzi de bergen rood hebt zien kleuren tijdens de zonsondergang. De sauna’s en stoombaden zijn dan weer ideaal om de melkzuren in de benen te verdrijven terwijl het ijsbadje van vijftien graden zelfs de zwaarste après-ski kater verdrijft. Waarschuwing voor wie met kinderen wil gaan zwemmen: zo gek veel is er voor hen niet te beleven. Bovendien wordt er rust en stilte gevraagd van de badgasten.

De thermische baden van Monêtier-les-Bains. Heerlijk relaxen met zicht op de bergen. Foto: OT Serre Chevalier Vallée Briançon

Fonkelnieuwe tyrolienne

Zin om met 100 km/uur boven de pistes te zweven? Het kan in Serre-Chevalier, waar dit seizoen een fonkelnieuwe Tyrolienne werd gebouwd. Tyro-wat? Tyrolienne, een fors uit de kluiten gewassen zipline zeg maar. Van op 2.500 meter hoogte suist u aan een stalen kabel tegen een topsnelheid naar beneden. Niet voor broekschijters, al verzekert uitbater Franck dat de Tyrollienne geschikt is voor jong en oud. “We werken niet met een minimumleeftijd, maar met minimumgewicht. Onder de 25 kilo is een ritje verboden. Onze jongste deelnemer was nauwelijks zes jaar oud.” Niemand van ons gezelschap die wil onderdoen voor een kleuter, en dus hijsen we ons in de veiligheidsbeugels. Vanop het startplatform gaat het 1,1 kilometer en driehonderd hoogtemeters naar beneden. Om twijfelaars geen kans te geven, telt Franck vliegensvlug af. Un, deux, trois go! Voor we het goed en wel beseffen, zoeven we met 100 km/uur hoog boven de pistes. Een adembenemende sensatie, al valt het gevoel van snelheid wel enigszins tegen doordat je geen referentiepunt hebt. “Niet snel genoeg? Ik ken nog wat trucjes waarmee je de volgende keer sneller gaat”, grinnikt Franck, die er prat op gaat dat het record van 121 km/uur op zijn naam staat. Wie in de vakantieweken naar Serre-Chevalier trekt, boekt best een ritje op voorhand want de Tyrolienne is razend populair. Per afdaling je zo’n 35 euro. Dankzij een gondel kunnen ook niet-skiërs de zipline bereiken.

 

Kaasfondue in de iglo

Na het skiën zowat de leukste activiteit tijdens ons weekje in de bergen: kaasfondue in een iglo. Elke winter bouwen kameraden Yann en Alexandre in Le Monêtier-Les-Bains een iglo die het hele seizoen dienst doet als pop-up restaurant. Al willen de Franse montagnards het zo vooral niet genoemd hebben. “Hier kom je niet voor het diner, maar voor de ervaring”, klinkt het filosofisch. De iglo van de vrienden is enkel te bereiken via een stevige wandeling op sneeuwschoenen door het bos. Yann begeleidt ons tot aan de iglo, waarna Alexandra ons welkom heet in hun iglo. De sneeuwconstructie is overigens een pak groter dat de exemplaren die u kent uit de tekenfilmpjes. “Dit jaar hebben we een iglo met twee compartimenten gebouwd zodat we volledig coronaproof verschillende groepen kunnen ontvangen.” We nemen plaats in de knusse iglo, die enkel met kaarsjes wordt verlicht. Meer sprookjesachtig dan dit wordt het niet. Hoewel het buiten stevig vriest, blijft het binnen een ‘aangename’ vijf graden, al voel je die kou eigenlijk niet. En de kaasfondue? Die smaakte tien keer beter dan op restaurant. Reserveren kan hier.

Praktisch

  • Serre Chevalier telt 250 kilometer aan pistes (13 groene pistes, 26 blauwe, 29 rode, 13 zwarte.
Het pisteplan van Serre-Chevalier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *