Coronavirus in de Alpen: kan ik nog op skivakantie? – Oostenrijk verplicht quarantaine voor Nederlanders

Nu de coronabesmettingen in België en Nederland opnieuw pijlsnel naar omhoog gaan, groeit de zenuwachtigheid voor het wintersportseizoen. Dreigt onze skivakantie opnieuw in het water te vallen? Wij lijsten hier alle corona-nieuws uit de skigebieden op:

 • Frankrijk:
  Frankrijk was afgelopen zomer een van de eerste Europese landen die de coronapas invoerde, maar intussen heeft staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne verzekerd dat de liften deze winter zullen blijven draaien. Onder meer op de gletsjer van Tignes wordt sinds half oktober al volop geskied.

  Intussen heeft de Franse regering de regels voor de skigebieden opnieuw bevestigd:
  – bij een incidentie onder de 200 is enkel een mondmasker nodig in de lift.
  – Als de incidentie hoger ligt (en dat is intussen overal het geval) kom je enkel met een vaccinatiecertificaat, herstelbewijs of negatieve test nog de lift op.
  – Vanaf half januari kan enkel wie een boosterprik heeft gehad nog op restaurant of café, en de skilift. Voor 65-plussers is dat al vanaf half december.
  – Vanaf 15 december moeten Fransen die het Jansenvaccin kregen, uiterlijk twee maanden na hun prik een booster hebben gekregen. Doen ze dat niet, vervalt hun vaccinatiecertificaat en mogen ze dus niet de ligt op. Wat dat voor toeristen betekent, is nog altijd onduidelijk.
  Va
 • Zwitserland:
  Door de Omicron-variant voert Zwitserland extra reisbeperkingen in voor Belgen en Nederlander. Wie in Zwitserland binnen wil, heeft een negatieve PCR-test (72u geldig) of antigeentest (24u geldig) nodig, ook als u bent gevaccineerd. De quarantaineplicht die aanvankelijk gold, werd op 3 december terug afgevoerd.
  Zwitserland was vorig seizoen het enige Europese land waar de skistations open mochten blijven. De kans dat ze dit jaar zouden sluiten, is gelet op de hoge vaccinatiegraad miniem.
 • Oostenrijk
  UPDATE 21/12: Volgens welingelichte bronnen plaatst Oostenrijk Nederland samen met Groot-Brittannië en Denemarken vanaf vrijdag op de lijst van Omikron-risicogebieden. Nederlanders moeten na aankomst tien dagen in quarantaine. De quarantaine kan op dag vijf worden beëindigd mits een negatieve pcr-test, maar in de praktijk betekent dit een streep door de rekening van heel wat skivakanties voor Nederlanders. Belgen mogen voorlopig wel nog zonder quarantaineverplichting het land in.
  UPDATE 7/12: Oostenrijk heeft intussen bevestigt dat de huidige lockdown 12 december eindigt voor gevaccineerden. Vermoed wordt dat het skiseizoen voor buitenlanders dan eindelijk van start kan gaan.
  UPDATE 19/11: heel Oostenrijk gaat in lockdown tot en met minstens half december. De skigebieden blijven open, maar aangezien hotels en vakantie-appartementen dicht moeten blijven, kunnen enkel Oostenrijkers gaan skiën. Vanaf half december mogen enkel gevaccineerden terug buiten, op voorwaarde dat de cijfers verbeteren.
  Vanaf dan gelden volgende regels in de gebieden: enkel wie gevaccineerd is of is hersteld van Covid-19 zal toegelaten worden in cabines, eitjes en stoeltjesliften. Een negatieve PCR-test is niet voldoende. Bovendien aanvaardt Oostenrijk vanaf 3 januari één prik met Johnson&Johnson niet meer als gevaccineerd. Die mensen zullen voor ze op vakantie vertrekken een boosterprik moeten laten zetten.

 • Italië
  Ook Italië verplicht een coronapas én mondmasker voor wie met de lift de bergen in wil. De verplichting geldt vanaf 12 jaar. Gebieden die rood kleuren op deze kaart moeten de liften sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *