Coronavirus in de Alpen: kan ik nog op skivakantie? – Omikron zet seizoen op de helling

Nu de coronabesmettingen in België en Nederland opnieuw pijlsnel naar omhoog gaan, groeit de zenuwachtigheid voor het wintersportseizoen. Dreigt onze skivakantie opnieuw in het water te vallen? Wij lijsten hier alle corona-nieuws uit de skigebieden op:

 • Frankrijk:
  Frankrijk was afgelopen zomer een van de eerste Europese landen die de coronapas invoerde, maar intussen heeft staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne verzekerd dat de liften deze winter zullen blijven draaien, als het even kan zonder coronapas. Onder meer op de gletsjer van Tignes wordt sinds half oktober al volop geskied.
  Intussen heeft de Franse regering de regels voor de skigebieden opnieuw bevestigd:
  – bij een incidentie onder de 200 is enkel een mondmasker nodig in de lift
  – Als de incidentie hoger ligt (en dat zal tegen half december ongetwijfeld het geval zijn) kom je enkel met een vaccinatiecertificaat, herstelbewijs of negatieve test nog de lift op.
  – Vanaf half januari kan enkel wie een boosterprik heeft gehad nog op restaurant of café, en de skilift. Voor 65-plussers is dat al vanaf half decemer.
 • Zwitserland:
  : Door de Omicron-variant voert Zwitserland reisbeperkingen in voor Belgen en Nederlander. Wie in Zwitserland binnen wil, heeft een negatieve PCR-test nodig, ook als u bent gevaccineerd. De quarantaineplicht die aanvankelijk gold, werd op 3 december terug afgevoerd.
  Zwitserland was vorig seizoen het enige Europese land waar de skistations open mochten blijven. De kans dat ze dit jaar zouden sluiten, is gelet op de hoge vaccinatiegraad miniem. Voorlopig zou een coronapas enkel nodig zijn voor de horeca, niet voor de liften.
 • Oostenrijk
  UPDATE 19/11: heel Oostenrijk gaat in lockdown tot en met minstens half december. De skigebieden blijven open, maar aangezien hotels en vakantie-appartementen dicht moeten blijven, kunnen enkel Oostenrijkers gaan skiën. Vanaf half december mogen enkel gevaccineerden terug buiten, op voorwaarde dat de cijfers verbeteren.
  Vanaf dan gelden volgende regels in de gebieden: enkel wie gevaccineerd is of is hersteld van Covid-19 zal toegelaten worden in cabines, eitjes en stoeltjesliften. Een negatieve PCR-test is niet voldoende. Bovendien aanvaardt Oostenrijk vanaf 3 januari één prik met Johnson&Johnson niet meer als gevaccineerd. Die mensen zullen voor ze op vakantie vertrekken een boosterprik moeten laten zetten.

 • Italië
  Ook Italië verplicht een coronapas én mondmasker voor wie met de lift de bergen in wil. De verplichting geldt vanaf 12 jaar. Gebieden die rood kleuren op deze kaart moeten de liften sluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *