ARCHIEF 2020: Coronavirus in de Alpen: impact op skigebieden (liveblog)

Waar kan ik nog op skivakantie? Nu het coronavirus door Europa raast, blijft het bang afwachten waar en wanneer we deze winter de latten/ons board kunnen aanbinden. Hier houden we dagelijks de laatste nieuwtjes bij:

10/03: Terwijl steeds meer Oostenrijkse gebieden sluiten, de beloofde opening in Italië uitblijft en Frankrijk quasi zeker op een ‘saison blanche’ afstevent, roeit het Duitse Winterberg tegen de stroom in. Het kleine gebied van de Duitse regering groen licht gekregen om te heropenen. Skiërs moeten verplicht op voorhand reserveren.

11/02: In Italië mogen de skigebieden in de zogenaamde gele zone vanaf 15 februari opnieuw open. De eerste regio die heeft bevestig dat de liftjes vanaf dan gaan draaien, is Lombardije. De liften zullen er wel maar op 30% van de capaciteit draaien.

25/01: De Franse minister van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne heeft opnieuw bevestigd dat nog zeker de hele maand februari de liften zullen blijven stilstaan in de Franse skigebieden. Een eventuele datum voor heropening heeft hij niet gegeven. Áls er in maart wordt versoepeld, staat nu al vast dat zeker de kleinere, wat lager gelegen gebieden niet meer zullen heropenen wegens niet rendabel. De periode rond krokus is voor het skitoerisme in Frankrijk goed voor ongeveer 70 procent van de hele winteromzet.

20/01: Het is officieel: de Franse skistations zullen tot minstens eind februari de liften gesloten moeten houden. Geen ski dus tijdens de krokusvakantie. Of de liftjes deze winter überhaupt nog zullen draaien, is maar de vraag. Toeristen mogen wel verblijven in hun appartement, maar skiën kunnen ze niet.

15/01: Italië stelt de geplande opening van de skigebieden uit naar ten vroegste 15 februari, het begin van de krokusvakantie in België. Zwitserland kiest voor een strengere lockdown met onder meer de sluiting van restaurants, maar in verschillende kantons mogen de skigebieden wel nog open blijven. Frankrijk vervroegt de avondklok naar 18 uur, waardoor de opening van de skigebieden daar nu verder weg dan ooit lijkt.

7/01:

UPDATE: Frans premier Jean Castex heeft laten weten dat de skistations niet voor eind januari weer open zullen gaan. Intussen vrezen heel wat domein une saison blanche, een totaal verloren seizoen, zonder skitoerisme.

De skigebieden in Frankrijk blijven voorlopig gesloten. 13 januari volgt er nieuws, maar de kans dat de stations snel zullen mogen openen, lijkt klein.

5/01: Een dag voor de geplande opening weten de Franse skistations nog altijd niet of ze nu wel of niet de liften mogen laten draaien vanaf 7/01, de datum die Macron bij aanvang van de tweede lockdown naar voren had geschoven. Gelet op de recente verstrengingen lijkt een snelle opening weinig waarschijnlijk.

2/01: Er is meer duidelijkheid over de opening van de Italiaanse skigebieden, die aanvankelijk voor op 7/01 was voorzien. Die datum is nu verschoven naar 18 januari, op voorwaarde dat het gebied in een gele zone ligt, waar het aantal besmettingen onder controle is. Onzekerheid troef dus. Intussen blijft het wachten op nieuws uit Frankrijk, waar de heropening ook op 7 januari was voorzien.

26/12: Hoewel ze open mogen voor de lokale bevolking houden heel wat Oostenrijkse skigebieden verschillende liften gesloten. Onder meer Saalbach heeft zijn opening uitgesteld naar ten vroegste midden januari. Het domein Serfaus – Fiss – Ladis draait op halve kracht, net als Sölden. Grote domeinen als Obergurgl-Hochgurgl en Ischgl blijven voorlopig nog dicht.

19/12: Zwitserland heeft strengere coronaregels afgekondigd tot en met 22 januari, maar de skigebieden mogen openblijven, mits goedkeuring van het lokale Kanton. Hotels blijven open. Heel wat restaurants, moeten de deuren sluiten, al kunnen er lokaal – in de skigebieden – uitzonderingen worden gemaakt.

18/12: In Oostenrijk blijven restaurants en hotel tot minstens 18 januari gesloten. Skigebieden gaan vanaf kerst wel open, maar enkel voor de lokale bevolking.

17/12: Enkele Zwitserse ziekenhuisdirecteurs hebben in een open brief aan de regering gevraagd om de skistations te sluiten. Ze vrezen een capaciteitstekort als er straks ook honderden geblesseerde skiërs en snowboarders bedden op intensieve innemen. Veel impact lijkt de vraag voorlopig niet te hebben.

Wengen 17/12. In Zwitserland wordt volop geskied.

16/12: Oostenrijk heeft meer details bekendgemaakt over de opening van de liften op 24 december voor de lokale bevolking. Gondels en zetelliften met een kapje mogen maar voor de helft worden gevuld. Bovendien moet elk gebied een zogenaamde risicoanalyse maken, onder meer om binnen lange wachtrijen te vermijden.

Intussen openen ook heel wat skigebieden in Slovenië en de Spaanse Pyreneeën de deuren.

12/12: De rechtszaak die enkele Franse skigebieden hadden aangespannen tegen de beslissing van de regering Macron om de liften tijdens de kerstvakantie gesloten te houden, is over hele hele lijn afgewezen. Ten vroegste 7 januari 2021 zullen de liftjes weer gaan draaien, als de epidemiologische toestand het toelaat natuurlijk.

9/12: In Frankrijk openen dit weekend heel wat gebieden hun langlaufpistes, die er door de extreme sneeuwval van de voorbije dagen uitstekend bijliggen. Onder meer in Le Queyras, een van de grootste gebieden voor Nordic Ski, bent u vanaf zaterdag welkom om te langlaufen.

De langlaufpistes liggen er perfect bij in Le Queyras.

7/12:

  • In Zwitserland zijn afgelopen weekend heel wat skigebieden opengegaan. De doorstroom aan de liftjes verliep, niet overal even vlot, zoals u op de foto’s hieronder van in Verbier ziet. “Onaanvaardbaar”, klonk het bij de gemeente. De uitbater belooft beterschap, met beter georganiseerde wachtrijen.
Drukte aan de liftjes in Verbier, afgelopen zaterdag.

4/12:

  • In Zwitserland heeft de Nationale Raad het licht op groen gezet voor de opening van de skigebieden. Er komen geen beperkingen, al mogen gondels wel maar voor 2/3 worden gevuld. Vanaf 22 december heeft elk gebied een epidemiologische goedkeuring van het Kanton nodig.
  • Het ziet er sterk naar uit dat de lockdown in Duitsland die normaal 20 december afloopt, wordt verlengd tot 10 januari. Daarmee lijkt ook de opening van de skigebieden alvast tot dan uitgesloten.
  • Het protest in de Franse skigebieden om deze kerstvakantie al de liften te mogen openen, groeit. Ze eisen dat Macron groen licht heeft voor het openhouden van de skiliften, net zoals in Oostenrijk en Zwitserland.
Onder meer in Le Grand Massif (Les Carroz/Flaine) is er protest tegen de beslissing van Macron om de skiliften tijdens de kerstvakantie gesloten te houden Foto: Les Carroz

3/12: Ook in Italië is de aankomende kerstvakantie geen wintersport mogelijk. De liften en hotels blijven gesloten. Ten vroegste maandag 7 januari gaan de skistations mogelijk weer open, op voorwaarde dat de coronacijfers blijven dalen.

2/12:

  • UPDATE: Het is officieel: de Oostenrijkse skigebieden openen 24 december, maar enkel voor de lokale bevolking. Buitenlandse toeristen uit risicogebieden moeten minstens 10 dagen in quarantaine. De regering heeft grenscontroles aangekondigd. Hotels, restaurants en cafés zullen ten vroegste op 7 januari openen, wanneer hopelijk ook toeristen weer welkom zijn.

    Om 14 uur houdt de Oostenrijkse regering een persconferentie. Nu al is duidelijk dat de liften enkel voor de lokale bevolking zullen opengaan. Er zullen vermoedelijk grenscontroles komen om te controleren of toeristen uit risicogebieden verplicht tien dagen in quarantaine gaan.
  • Zwitsers minister van Volksgezondheid Alain Berset bevestigt dat de skistations in Zwitserland open mogen, maar enkel onder strenge veiligheidsmaatregelen. Zo zal de capaciteit in de gondels worden beperkt en zal ook de horeca op de pistes maar beperkt open mogen. Intussen laat Macron weten dat hij denkt aan een reisverbod naar Zwitserland, al is maar de vraag of dat juridisch afdwingbaar is.

1/12:

  • Hoewel de Oostenrijkse regering pas dinsdag 2 december een officiële persconferentie geeft, melden lokale media nu al dat hotels en restaurants tijdens de aankomende kerstvakantie in Oostenrijk niet zullen openen. De liftjes in de skigebieden zullen vermoedelijk wel draaien, maar enkel voor de locals.
  • In Frankrijk blijven de skigebieden intussen druk zetten op de regering om alsnog te mogen openen. Woensdag staat er in Bourg-Saint-Maurice  (Les Arcs) protest gepland tegen de beslissing van Macron om de skiliften tot minstens na de kerstvakantie gesloten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *