Alpenweer 8/03: sneeuw, maar ook (veel) regen op komst

De Alpen ruilen vandaag de zon in voor sterk wisselende, grillige condities met veel wind én neerslag, helaas ook in de vorm van regen.

In de westelijke Franse Alpen skiën de vroege vogels vandaag nog in de zon, maar later stroomt vanuit het westen bewolking en later ook neerslag de Alpen binnen. In het westen zal het in de vroege avond beginnen sneeuwen, met een sneeuwvalgrens rond de 1.600 meter. Ook de wind spant aan. Oostenrijk houdt het grotendeels droog.

De zon schijnt nog in het Franse Saint-Gervais. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en gaat het boven 1.600 meter sneeuwen.

Woensdag passeert een tweede front, waar de hele dag neerslag uit kan vallen. De sneeuwvalgrens schuift tegen de avond dan ook op naar zo’n 1.800 meter. Regen dus op veel plaatsen. Boven de 1.800 meter kan er in de westelijke Alpen 30 à 40 cm vallen. Oostenrijk moet het stellen zijn met minder dan de helft.

Donderdag krijgen we een tijdelijke weersverbetering, maar het is stilte voor de storm. Er komt vanaf vrijdag een bak neerslag op de Alpen af, die onder invloed van een Spaanse hogedrukgebied zeer zachte lucht richting de skigebieden drijft. De voorbije dagen zijn de berekeningen helaas steeds meer opgeschoven naar een warm, waterig scenario.

De totale neerslag voor de komende zes dagen in de Alpen. Hoge gebieden als Val Thorens krijgen een bak sneeuw, onder de 2.000 meter regent het pijpenstelen.

De sneeuwbom zal in veel gebieden uitmonden in een waterballet. Zoals de kaarten er nu bijliggen, stijgt de vorstgrens dit weekend naar 2.000 meter. Hoge stations als Val Thorens en Tignes mogen zich opmaken voor een poederfestijn. Daar kan tot en met zondag makkelijk een meter of meer verse sneeuw vallen. Voor kleinere lager gelegen gebieden zou de neerslag wel eens de finale doodsteek voor de pistes kunnen betekenen. We houden het in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *