Alpenweer 31/12: Wisselvallige week, maar winterinval lijkt nabij

De laatste dag van 2023 is voor veel vakantiegangers in de Alpen ook de eerste dag op de pistes dit seizoen.  Waar de eerste vakantieweek al bij al vrij goed verliep (zacht en zonnig, maar er lag nog voldoende sneeuw), wordt het de komende dagen een pak wisselvalliger. Vooral in de Franse Alpen.

De laatste zonsopgang van het jaar in het Franse skigebied Oz en Oisans. Inmiddels sneeuw het er. Foto Oz Tourisme

Vandaag (zondag) in de late namiddag begint het in de westelijke Alpen al te sneeuwen en die neerslagzone trekt in de loop van de avond/nacht verder richting het oosten. Het is bovendien relatief koel, met een sneeuwvalgrens rond de 1.300 meter.

Wie in de bergen zit, zakt vanavond best niet te lang en stevig door, want nieuwjaarsdag belooft zeker in het westen misschien wel de mooiste dag van de week te worden. Er ligt verse sneeuw en overdag gaat de zon schijnen. Profiteer ervan, want dinsdag komt alweer de volgende depressie aankloppen. Onder invloed van een westelijke stroming krijgen opnieuw de Franse en een deel van de Zwitserse Alpen de volle laag. Helaas is de lucht dit keer een pak zachter, waardoor de sneeuwvalgrens richting 2.000 meter opschuift. Prima voor wie in hoger gelegen gebieden als Val Thorens of Tignes zit, maar de lagere stations krijgen regen te slikken. Opsteker is dat neerslaghoeveelheden ietsje zijn teruggeschroefd in vergelijking met een paar dagen eerder.

De neerslagzones regenen bijna volledig uit over Frankrijk en Zwitserland. Oostenrijk lijkt het de hele week grotendeels droog te houden, al is verse sneeuw ook daar welkom natuurlijk.

Wat dat betreft gloort er licht aan het einde van de tunnel. De modellen zinspeelden er al langer op, maar de inval van Koning Winter eind volgende week komt steeds overtuigender terug in de berekeningen. Koude lucht verovert dan de Alpen. Of dat ook gepaard gaat met sneeuw is nog onduidelijk. Het éne model voorziet een oostelijke luchtstroming met depressies over de Middellandse Zee en eindelijk sneeuw voor de zuidelijke Alpen, terwijl het andere de luchtstroom meer naar het noorden laat draaien en dan valt de noordflank in de prijzen. Op zo’n lange termijn vooruit valt daar weinig zinnigs over te zeggen. Dat er een einde komt aan de westelijke (zachte) circulatie lijkt wél steeds zekerder. We volgen het op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *