Alpenweer 31/01: sneeuwlaagje voor Oostenrijk, daarna opnieuw warm

Na een reeks zonnige en warme dagen krijgen we donderdag even wat afwisseling in de Alpen met een zwak front dat vanuit het noorden richting de bergen trekken. Het zwaartepunt ligt in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland, waar plaatselijk een dikke vijftien centimeter verse sneeuw kan vallen. In de Franse Savoie blijft het bij een paar centimeter. Als er al iets valt. De sneeuwgrens ligt op zo’n 1.400 meter, een pak lager dus dan de vorstgrens van de voorbije dagen.

Lang duurt dat winters intermezzo niet, want vanaf vrijdag komt een nieuw hogedrukgebied aan zet dat het weer tot midden volgende week domineert. We krijgen dan een herhaling van zetten: zacht en vaak ook zonnig weer. De zon draait vooral in de Franse en zuidelijke Italiaanse Alpen opnieuw overuren. Oostenrijk en Zwitserland krijgen wat meer bewolking, en maandag misschien nog een enkele sneeuwbui. Veel stelt het niet voor.

Donderdag valt er wat sneeuw in de Alpen. Het zwaartepunt ligt in Oostenrijk, waar 15 centimeter kan vallen.

Anderhalve week voor de krokusvakantie groeit zo de zenuwachtigheid in de skistations. De zon en warme temperaturen hebben de voorbije weken weinig goed gedaan aan de pistes, die er onder de 2.000 meter steenhard en ijzig bijliggen.

Zoals de langetermijnvoorspellingen nu laten zien, lijkt er eind volgende week eindelijk iets te veranderen aan de dominantie van hogedruk. De straalstroom zakt wat zuidelijker, waardoor storingen en koude lucht opnieuw hun weg richting de Alpen kunnen vinden. Dat zien we duidelijk terug in het opkomende neerslagsignaal rond 12 februari en de temperatuurlijn die, weliswaar aarzelend, naar beneden gaat. Heel overtuigend oogt de doorstart van de winter nog niet, maar de tendens zit wel al een paar runs op rij in de weermodellen. Hopelijk wordt deze trend de komende dagen bevestigd.

De weerpluim voor Chamonix (Franse Alpen). Vanaf eind volgende week zinspelen de modellen op meer neerslag en een voorzichtige afkoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *