Alpenweer 27/11: zonnig en zacht, waar blijft de winter?

Zacht en zonnig, zo laat het weer zich al de hele week in de Alpen samenvatten. Ook vandaag (woensdag) draait de zon opnieuw overuren, al duikt er wel iets meer sluierbewolking op dan de voorbije dagen. Onder invloed van een zuidwestelijke stroming wordt het opnieuw veel te warm voor deze tijd van het jaar. De vorstgrens schuift op tot ver boven de 3.000 meter, wat de sneeuwkwaliteit geen goed doet. Zeker de pistes onder de 1.500 meter – waar het vorige week flink heeft geregend – krijgen het zwaar te verduren.

Zacht en zonnig, vandaag in La Plagne (Frankrijk).

Ook donderdag verloop zacht en zonnig, maar daarna lijkt er voorzichtig een weersverandering op til met iets kouder weer. Niet dat het plots stevig gaat winteren, maar de luchtstroming draait dit weekend voorzichtig richting het (noord)westen, waardoor iets koelere lucht naar de Alpen komt. Kijk hieronder maar naar de temperatuur van de luchtmassa’s op 1.500 meter hoogte. Vandaag (woensdag) kleuren de Alpen geel (10+ graden), terwijl de skigebieden volgende week donkerblauw kleuren (koudere luchtmassa’s). Heel spectaculair oogt het allemaal niet, met een sneeuwgrens die nog altijd rond 1.500 meter zal schommelen.

De temperatuur op 1.500 meter op 27/11 en 2/01. We krijgen iets koelere lucht.

Onder invloed van die westelijke stroming komen er opnieuw depressies op de bergen af die vooral de Franse Alpen lijken te treffen vanaf begin 2024. Voor de hoger gelegen gebieden betekent dat verse sneeuw, maar voor de lage skistationszou het echt nog wat meer moeten afkoelen om opnieuw wit tot in de dalen te kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *