Alpenweer 17/03: zacht en zonnig, zondag buien

Wie de voorbije twee dagen in de Alpen zat, kon volop genieten: zon, verse sneeuw en weinig wind stonden garant voor perfecte voorjaarscondities. Vandaag – vrijdag – gaan we verder op dat elan, al steekt het kwik nog een tandje bij.

Avoziaz (Les Portes du Soleil) wordt vandaag opnieuw getrakteerd op een lentezon, met af en toe wat hoge sluierbewolking.

Het warmt onder de lentezon voormiddag al stevig op, met maxima die tegen de middag makkelijk 10 graden aantikken op 1.600 meter. De zon is opnieuw van de partij, maar wordt geregeld gehinderd door hoge sluierbewolking en wolkenvelden. Tussendoor is er gelukkig ruimte voor flink wat opklaringen. Al bij al prima condities, zeker als je de hogere pistes opzoekt. Daar viel eerder deze week immers een flink pak verse sneeuw.

Zondag trekken er geïsoleerde buien over de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt op zo’n 2.000 meter.

Ook zaterdag begint nog zonnig. Vanuit het westen komen in de loop van de dag wel hardnekkige wolkenvelden de Alpen binnendrijven. Die kunnen zaterdagavond en zondag verspreid voor wat neerslag zorgen. Het blijft ook zacht, waardoor het onder de 2.000 meter zal regenen. Het gaat gelukkig om beperkte hoeveelheden.

Een oververhitte skiër in Avoriaz, donderdag. Vandaag wordt het nóg warmer in de Alpen.

De eerste helft van volgende week lijkt droger te verlopen, al zijn met deze zuidwestelijke stroming lokale buien zeker niet uit te sluiten. De tweede helft van de week laten de weermodellen de neerslagactiviteit toenemen, opnieuw bij een zuidwestelijke stroming. Waar, wanneer en hoeveel is nu nog onmogelijk te voorspellen. Positief is wel dat het Europese model het dan ook ietsje laat afkoelen, met een sneeuwvalgrens die eerder richting 1.500 meter gaat. We volgen het op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *