Alpenweer 13/01: nog even zonnig, maar regen op komst

Het wordt opnieuw spannend op weervlak in de Alpen, na een paar zonovergoten dagen met perfect wintersportweer. Zondag gaan we nog heel even verder op dat elan met de zon die opnieuw overuren draait. Het wordt wel al een tikkeltje zachter – zeker in het westen – waar de vorstgrens ’s middags opschuift naar 1.900 meter.

De zon draaide de voorbije dagen overuren in Avoriaz (Frankrijk).

Maandag is het gedaan met de zon en brengt een front wat neerslag met zich mee. Ook maandagnacht gaat het sneeuwen, al blijven de hoeveelheden beperkt tot zo’n 5 à maximum 10 centimeter voor Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt zeker maandagnacht lekker laag, dus dan sneeuwt het tot in het dal.

Dinsdagvoormidag verdwijnt de bewolking snel en krijgen we tijdelijk rustig en relatief zonnig weer. Het is de spreekwoordelijke stilte voor de storm, want aan de voorzijde van een lagedrukgebied komt er woensdag vanuit het westen zachte lucht en veel neerslag op de Alpen af. De Franse gebieden krijgen de volle laag met veel neerslag op woensdag. De sneeuwgrens schuift in de loop van de dag op richting 2.000 meter. Veel regen in het dal dus.

Les Portes du Soleil deze week. Zondag krijgen we een laatste zonovergoten dag.

Hoe meer naar het oosten, hoe minder neerslag en hoe kouder het blijft. Met een beetje geluk houdt Oostenrijk het zelfs droog.

Het is even doorbijten, want vanaf donderdagnamiddag stroomt er vanuit het noordwesten opnieuw koudere lucht richting de Alpen en stijgen de kans op verse sneeuw. Vooral in Frankrijk zal die welkom zijn, na het waterballet op woensdag. We volgen het op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *