Weerbericht 8/01: Eindelijk sneeuw voor de Alpen, maar blijft het winteren?

Vanaf dit seizoen voorziet het weerteam van sneeuwzeker.be regelmatig een betrouwbaar weerbericht voor de Alpen.

Dat de sneeuwtoestand in veel lager gelegen skigebieden de voorbije twee weken dramatisch was, hoeven we u niet meer te vertellen. Gelukkig komt Koning Winter vanaf deze week weer aan zet, al blijft het spannend wat de sneeuwvalgrens doet!

Méribel, tussen twee sneeuwbuien door. Tot en met maandagavond valt hier makkelijk een halve meter.

Vandaag – zondag 8 januari – sneeuwt het tijdens de doortocht van een koufront (eindelijk!) stevig door in de Franse en Zwitserse Alpen. In veel Franse stations in de Haute-Savoie valt tot en met maandagavond gemakkelijk een halve meter. Voor het zuiden zijn de hoeveelheden ietsje beperkter, maar valt er nog altijd een mooie 20 à30 cm. Dinsdag daalt de sneeuwgrens zelfs naar 900 meter, waardoor ook de dalen opnieuw mooi wit kleuren.

Hoe meer naar het oosten, hoe minder sneeuw. Gebieden als Saalbach komen er iets bekaaider vanaf, met een goede 20 cm.

De totale neerslaghoeveelheid volgens het Europees weermodel, tot en met dinsdagavond.

Positief is wel dat ook de dagen erna de éne na de andere depressie op de Alpen af dendert. Gebieden boven de 2.000 meter hoeven zich weinig zorgen te maken: daar valt de komende tien dagen een bak sneeuw. Spannender wordt het in de gebieden tussen 1.000 en 2.000 meter, met een sneeuwvalgrens die voorlopig niet overtuigend naar beneden gaat. Als dan op het foute moment een neerslagzone overtrekt, wordt het opnieuw een waterballet in de lager gelegen gebieden. Onmogelijk nu al te voorspellen, maar wel iets om rekening mee te houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *