Skiën in Saalbach en Fieberbrunn, het mooiste gebied van Oostenrijk

Met liefst 270 pistekilometers mag het Skicircus ‘Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn’ – u kan ook gewoon Saalbach zeggen – het grootste skigebied van Oostenrijk noemen. Grenzeloos freeriden in off-piste paradijs Fieberbrunn of over de strak geprepareerde pistes van Saalbach scheuren. Het kan allemaal in het skicircus.

 

‘Eén gondel: twee landen’. Met die slogan verenigt de gloednieuwe cabinelift Tirol-S sinds december 2015 Fieberbrunn met de rest van het Skicircus Saalbach. Daarvoor het dorpje aan de uiterste westrand van Tirol nog bekend als een charmant, maar erg bescheiden en geïsoleerd skigebied dat nauwelijks 60 kilometer aan pistes en een handjevol liften telde. Rustig en budgetvriendelijk voor families met kinderen, maar niet meteen het wintermekka dat de harten van skiliefhebbers sneller liet kloppen. “De kracht van Fieberbrunn ligt gelukkig niet op de piste, maar vlak er naast”, verzekert gids Martin Leitinger.

Het sympathieke Tirolerdorpje Fieberbrunn is wereldvermaard om zijn off-pistemogelijkheden. Waaghalzen trekken al jaren en masse naar de vallei voor de grenzeloze vrijheid die de onaangeroerde hellingen bieden. Niet toevallig dat de ‘Freeride World Tour’ er elke winter in maart halt houdt en ’s werelds beste freeriders de berg afstuurt om onontgonnen gebied te verkennen. “Bij verse sneeuwval transformeert de vallei met zijn twee bergtoppen in een waar speelparadijs voor skiërs en snowboarders die liever naast dan op de pistes vertoeven”, aldus Martin, die ons twee dagen lang de weg toont naar steile, afgelegen hellingen met metersdiepe poedersneeuw en lager gelegen ‘treeruns’ die ons door dicht bebost gebied loodsen.

Sneeuwgat

Extra bonus is de sneeuwzekerheid. Want hoewel de hoogste bergtop op ‘maar’ 2.000 meter ligt, bevindt Fieberbrunn zich in een zogenaamd sneeuwgat. De vallei wordt zowel bij een noordelijke, westelijke als zuidelijke luchtstroming op sneeuw getrakteerd, waardoor er elke winters gemiddeld 5,15 meter sneeuw naar beneden komt. Ook tijdens ons verblijf deed het sneeuwgat zijn naam alle eer aan. In nauwelijks drie dagen dwarrelde liefst 1,2 meter sneeuw naar beneden. Een laag poeder die bij elke rechtgeaarde freerider een metersbrede grijns op de gezichten toverde.

“Valt er geen verse sneeuw, dan was je hier in het verleden aangewezen op 60 kilometer piste”, zegt marketingdirecteur Sebastian Schwaiger. “Van die beperking is met de nieuwe gondel echter geen sprake meer van.” Vanuit Fieberbrunn kan je vanaf nu het seizoen rond de strak geprepareerde pistes in de rest van het Skicircus te ontdekken. De fonkelnieuwe gondel Tirol-S brengt skiërs in een paar minuten naar de andere kant van de vallei, waar het Salzburgerland en 216 extra pistekilometers liggen te wachten. Wie het skiplannetje er bijneemt, begin spontaan te duizelen. Het gloednieuwe gebied biedt zó veel pistes dat werkelijk iedereen er zijn gading vindt. Zeker voor families met kinderen en beginners vormen de talrijke blauwe pistes (60%) een makkelijk opstapje naar het stevigere rode en zwarte werk. Voor de topfitte skiër of snowboarder heeft de toeristische dienst een heus ‘Skicircus circuit’ uitgetekend. “Via 28 liften, 60 kilometer piste en 10.000 meter hoogteverschil kan je zo in één dag het hele gebied ontdekken”, aldus Sebastian. “Rusten zit er dan wel niet in. Je hebt er in het beste geval zeven uur voor nodig.”

Gloeiend achterste

Met een totale liftcapaciteit van 132.000 mensen per uur is het gelukkig zelden wachten aan de liftjes. De Oostenrijkers hebben de voorbij 15 jaar bijna 400 miljoen euro in het Skicircus geïnvesteerd en dat vertaalt zich in een zeer modern liftenpark. Vergeet oubollige sleepliften die je tergend traag de berg optrekken. In de plaats daarvan worden wintersporters in het Skicircus verwend met brede zetelliften en snelle gondels. Helemaal comfortabel is de zetelverwarming, waardoor u met een gloeiend achterste weer de piste op wordt gestuurd. Voor wie het allemaal net wat trager mag, is de vallei bezaaid met tientallen langlaufpistes die op eigen tempo kunnen worden verwend.

Wie een verblijft naar Fieberbrunn overweegt, doet dat overigens best zo snel mogelijk.  Nu het totale aantal pistekilometers bijna is vervijfvoudigd, lijkt het een kwestie van tijd alvorens ook de prijzen voor hotels en appartementen in het Tirolerdorp de hoogte in zullen schieten. “Die tendens is nu al voelbaar”, vertrouwt onze gids ons toe. “Voorlopig betaal je in Fieberbrunn nog altijd minder dan in Saalbach, maar de prijzen groeien steeds meer naar elkaar toe. Zelfs ik betaal sinds dit jaar meer huur voor mijn appartementje.” Toch is de instructeur tevreden met de eenmaking van het gebied. “Grote gebieden zijn de toekomst. Op deze manier kan er meer worden geïnvesteerd en kunnen sneeuwkanonnen en pistebully’s efficiënter worden ingezet. Een zaak waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.”

 

 

Skicircus Saalbach praktisch:

  • 270 kilometer aan pistes (140 km blauw, 110 km rood, 20 km zwart)
  • 70 liften die per uur meer dan 132.000 wintersporters kunnen vervoeren
  • 544 vaste en 135 mobiele sneeuwkanonnen die ook bij droog weer sneeuwzekerheid bieden
  • Een skipas voor het hele gebied kost voor een volwassene 51 euro/dag, 240 euro/week. Kinderen (6-15) en adolescenten (16-18) betalen respectievelijk de helft en 75%.
  • Wie rustig de pistes wil verkennen en weinig liften neemt, kiest beter voor een pas met punten. Bij elke lift wordt een aantal punten van je saldo afgetrokken.
  • Oostenrijkers moet je niet leren wat après-ski is. Naast de pistes liggen meer dan zestig ‘hutten’, waar u als zelfverklaarde sportman uiteraard enkel onder de middag even binnenspringt voor een slaatje, volkorenboterham en kop koffie.
  • Met de auto bent u in 9 uur (890 km) in Fieberbrunn. Vanuit Zaventem vertrekken dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar München, waarna een taxirit van twee uur wacht.
  • Een verblijf kan u rechtstreeks boeken op www.saalbach.com

 

Off-piste? Neem een gids!

FIEBERBRUNN – Wie de pistes verlaat, doet dat uiteraard niet alleen. Wij werden begeleid door de mensen van FreerideBase Fieberbrunn, dat een legertje gediplomeerde instructeurs in dienst heeft met tonnen off-piste ervaring. Bovendien kennen ze de verborgen plekjes, zodat u zelfs enkele dagen na de laatste sneeuwval nog verse poeder vindt. Wie geen lawineset heeft, kan een pieper, sneeuwschop en sonde huren. Het Skicircus Saalbach is bovendien het enige gebied in Oostenrijk dat dagelijks een eigen, lokaal lawineweerbericht opstelt.

http://www.freeridebase.at/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *