Met ruim 250 zonnedagen per jaar, de grootste gletsjer van Frankrijk en een sneeuwgarantie om u tegen te zeggen, heeft u waarschijnlijk weinig extra redenen meer nodig om straks op wintersport voor Les Deux Alpes te kiezen. Toch nog aan het twijfelen? Laat ons u dan vier keer overtuigen.
1. Crème de la crème van de Franse Alpen

Voor wie regelmatig richting de bergen trekt, hoeft het iconische Les Deux Alpes weinig introductie meer. Het gebied hoort tot het beste wat de Franse Alpen te bieden hebben en werd in de jaren zeventig speciaal voor skiërs en snowboarders rechtgetrokken. Het stadje Het hele stadje ademt wintersport. Logisch ook: het skiseizoen duurt hier dankzij de aanwezigheid van de gletsjer ontzettend lang. “De eerste pistes openen al in november en we skiën door tot begin mei”, steekt Héléna Hospital enthousiast van wal, directeur van het Office du Tourisme. “Vanaf juli starten de liftjes bovenaan terug op voor het zomerskiën op 3.600 meter. Voormiddag op de piste, namiddag aan het zwembad (lacht).” Het skigebied zelf is ontzettend gevarieerd, met groen, blauw, rood en zwart naar ieders wens. Kers op de taart is het legendarische Snowpark van Les Deux Alpes, met zowel runs voor beginners als metershoge kickers waar wereldtoppers komen trainen en toeschouwers dagelijks op een fantastisch schouwspel worden getrakteerd. Nog een grote troef voor wie met kleine kindjes of absolute beginners naar Les Deux Alpes trekt, zijn de vijf gratis sleepliftjes die in het centrum vertrekken. Dat bespaart ouders met beginnende wintersporters een bom geld.
2. Elektrisch mountainbiken over de piste
Goed nieuws voor fietsgekke wintersporters die zelfs op skivakantie hun geliefde tweewieler niet kunnen missen. In Les Deux Alpes biedt Aventure Electrobike fietstochtjes met elektrische fatbikes (mountainbikes met dikke banden) aan. Voor vijftig euro huur je een fiets en mag u na sluitingstijd van de liften onder begeleiding van een monitor twee uur lang de lege pistes verkennen. Waarschuwing: zelfs de meest gevorderde coureur gaat de eerste meters op de sneeuw gegarandeerd onderuit. “Elektrisch fietsen op de sneeuw vraagt een heel andere traptechniek”, legt onze gids Antoine uit terwijl hij amusant toekijkt hoe de helft van de groep op de grond ligt. Rustig trappen blijkt het toverwoord, want hoe sneller u trapt, hoe makkelijker de wielen doldraaien in de mulle sneeuw. Na een paar keer oefenen aan de voet van de pistes hebben we de juiste techniek de pakken en kan onze tocht beginnen. Uiteindelijk is het de afdaling die de grootste uitdaging betekent. Zelfs een eenvoudige blauwe piste lijkt met een zware, zwabberende fiets onder ons op een loodrechte muur naar beneden. “De truc is om de hele tijd lichtjes te remmen, zodat je gecontroleerd naar beneden slipt”, roept Antoine, terwijl we voor zesendertigste keer onderuit gaan. Vallen of niet, de ervaring van in het schemerdonker over lege pistes te scheuren met een e-bike blijft gegarandeerd lang nazinderen. En niet alleen door de blauwe plekken.

3. Gletsjerskiën op 3.600 meter hoogte
Door de klimaatopwarming met uitsterven bedreigd: de gletsjers in de Alpen. De voorbije decennia smolten ze in een recordtempo, maar het exemplaar in Les Deux Alpes houdt voorlopig goed stand. Logisch, het is zowat de grootste van Frankrijk en laat zelfs toe dat hier in de zomer wordt geskied. “Uiteraard zijn ook wij niet immuun voor de opwarming en smelt onze gletsjer”, legt Héléna uit. “Maar dankzij de gunstige ligging en vooral het constante onderhoud slagen we erin de ijsmassa beter te bewaren dan in de rest van de Alpen.” Via gps-technologie meten de pistenbully’s – de machines die de pistes prepareren – dagelijks de dikte van de sneeuwlaag op de gletsjer is zodat waar nodig extra sneeuw kan worden geduwd. “Zonder wintersport was deze gletsjer misschien al verdwenen.”

Om de gletsjer te bereiken, kunnen zowel wandelaars al skiërs in het centrum een gondel nemen die hen in één ruk van 1.600 naar 3.288 meter brengt, tot aan de voet van de gletsjer. Vandaar vertrekken nog eens twee sleepliften richting de top van het skigebied op 3.568 meter hoogte. Van op het uitkijkpunt dat hier staat, worden we op een adembenemend zicht getrakteerd. “Veel hoger dan dit geraak je niet in de Franse Alpen”, legt ons ski-instructeur Luca uit. Na een rondje selfies is het tijd voor de afdaling. “Vanop dit punt kunnen we volledig via blauwe pistes terug naar het dorp in het dal”, vertelt Luca enthousiast. Een afdaling van enkele tientallen kilometers lang waarop we liefst 2.000 hoogtemeters dalen. Als we een halfuur later met ploppende oren en brandende kuiten weer in het dal staan, is de glimlach niet meer van ons gezicht te krijgen.
4. Non-stop investeren
Stilstaan is achteruitgaan, en dat hebben ze ook in Les Deux Alpes begrepen. Hoewel de liftinstallaties verre van verouderd aanvoelen, zal iedereen die wel eens in Les Deux Alpes is geweest beamen dat het soms lang aanschuiven is aan de Jandri Express, de grote gondel die u tot aan de gletsjer brengt. “Die wordt binnenkort vervangen door een gloednieuwe gondel die veel meer volume aan kan en skiërs sneller tot boven brengt”, verzekert Helena. Daarnaast heeft het gebied flink geïnvesteerd in het netwerk van sneeuwkanonnen en staan er nog tal van liftvervangingen op het programma. In 2019 – vlak voor de pandemie losbarstte – werd al de nieuwe gondel Pierre Grosse in gebruik genomen, waarmee een tweede verbinding naar de gletsjer werd gecreëerd.



Praktisch
De pistes:
- Les Deux Alpes heeft 200 kilometers piste (14 groene, 50 blauwe, 20 rode, 12 zwarte). Met Freestyle Land heeft het ook een gigantisch snowpark in de aanbieding.
Skipas: De prijs voor een skipas in beide gebieden bedraagt in het hoogseizoen ongeveer 50 euro per dag. Wie voor een hele week boekt, geniet van een stevige korting.
Info: www.les2alpes.com