Familieplezier centraal in L’Espace Diamant / Portes du Mont Blanc

Diep in de Franse Alpen, daar waar de Savoie in de Haute-Savoie overgaat, ligt de vallei van de Arly. Een ongerept stukje berglandschap aan de voet van de Mont Blanc dat met L’Espace Diamant en Les Portes du Mont Blanc twee haast vergeten skigebieden herbergt. Welkom in de échte Alpen!

Werp een blik op de kaart met Franse skigebieden en de kans is groot dat uw aandacht richting ronkende namen als Val Thorens, Les Deux Alpes en Tignes gaat. Pal daartussen, in het hartje van de Savoie, kronkelt de vallei van de Arly, een magnifiek dal dat tienduizenden jaren geleden door de gelijknamige rivier werd uitgesleten en aan beide kanten van de rivier twee al even mooie skigebieden ontsluit: L’Espace Diamant en Les Portes du Mont Blanc. De laatste mag u overigens letterlijk nemen, want in dit domein skiet u constant met de Witte Dame in de rug.

Val D’Arly, in het hartje van de Franse Savoie, is een authentiek stukje Alpen.

“Welkom in de échte Alpen”, glundert Pierre Brand, directeur van het Office du Tourisme van Val d’Arly, als we ‘zijn’ vallei binnenrijden. Arly herbergt met Crest-Voland, La Giettaz en Aravis, Flumet en Notre-Dame-De-Bellecombe vier authentieke, charmante bergdorpjes. Elk met hun eigen karakter, maar één ding hebben ze gemeen: ze stralen de sfeer en gezelligheid van de echte Franse Alpen uit. Alsof de tijd hier is blijven stilstaan. Doordat de pistes in deze regio relatief laag liggen (tussen de 1.000 en 1.900 meter) zijn L’Espace Diamant en Les Portes du Mont Blanc in de jaren tachtig uit het vizier van bouwpromotoren en hun betondrift gebleven. Het gevolg: geen dorpjes vol ontsierende hoogbouw, maar wel gezellige chalets en hotelletjes in natuursteen en hout.

Chez le Belge

Speciaal voor ons heeft Pierre een kamertje gereserveerd in driesterrenhotel Mont-Bisanne, beter bekend als Chez le Belge. “Dé plek voor Belgische wintersporters in Crest-Voland”, lacht de directeur, die ons meteen voorstelt aan onze Belgische hotelier Pierre Deltour (48), een Waal en bon vivant die vijf jaar geleden voor de lokroep van de bergen koos. “Een beslissing die ik mij nog geen seconde heb beklaagd”, steekt le Belge enthousiast van wal. Begrijpelijk, aangezien onze gastheer meer op de piste dan achter de hotelbalie staat. “Met dank aan mijn dorpsgenoten en hun relaxte levensvisie. Alles gaat hier à l’aise, op het gemakje. Als ik een afspraak met mijn bankier heb, maar het een perfecte skidag blijkt, maalt niemand erom dat je op het laatste moment je afspraak annuleert. Grote kans trouwens dat je elkaar even later op de berg tegenkomt. Die mentaliteit hebben we te danken aan de rustige, gemoedelijke sfeer in dit gebied. Het domein focust op families. Zelfs in het absolute hoogseizoen blijft het hier relatief kalm. Als ik die mierenmassa in de grote stations zie, krijg ik spontaan stress. Hier kan je écht ontspannen. Daar dient vakantie toch voor?”

Zicht op Mont Blanc

Beide Pierres nodigen ons uit om de bergen te verkennen. Het dorpje Crest-Voland ligt centraal in de vallei waardoor we de keuze hebben uit twee skigebieden: L’Espace Diamant, met een zetellift vlak voor de deur van ons hotel, maar ook Les Portes du Mont Blanc, op een kwartiertje rijden. “L’Espace Diamant lokt voornamelijk gezinnen, terwijl het kleinere Les Portes du Mont Blanc net iets roder kleurt, op maat van de sportieve skiër”, legt Pierre Brand uit.

Vijf minuten later staan we bovenaan de Mont Lachat, een van de zeven bergtoppen die het skigebied rijk is. “Door van bergtop naar bergtop te skiën kan je het hele domein ontdekken”, vertelt onze gids en ski-instructeur David Bovagne

De benen zijn de eerste dag nog fris en dus kiezen we voor Les Portes du Mont Blanc. Onder kundige begeleiding van Sandrine Couland, directeur van de plaatselijke skischool, stappen we na een korte autorit het zetelliftje in. Het is een ietwat verouderd, traag model waarvan je er hier wel meer vindt. Les Portes du Mont Blanc is niet het meest moderne gebied, maar dat compenseert ruimschoots door de pittige, perfecte geprepareerde pistes die we haast voor ons alleen hebben. Tel daarbij een adembenemend zicht op de Mont Blanc en het wintersportplaatje is compleet. Het enthousiasme van onze gids Sandrine werkt aanstekelijk. In gedachten boeken we hier al onze wintersportvakantie met het gezin voor volgend seizoen. “De hele vallei focust op families”, benadrukt Sandrine. “Onze skischool maakt daar uiteraard een essentieel onderdeel van uit. De kleine skiërtjes en snowboarders die vandaag les volgen, zijn onze klanten van morgen. Omdat we een rustig gebied zijn, leren ze hier meer dan elders.” Sandrine stipt aan dat de vallei elke winter opvallend veel Belgen lokt. “Na de Fransen zijn jullie onze belangrijkste klanten.”

Privépiste

Die aanwezigheid van voornamelijk Franstalige landgenoten heeft het domein te danken aan het vakantiecentrum ‘Marcinelle-en-Montagne’ in het dorpje Flumet. Het stadsbestuur van Charleroi plantte hier in de jaren zestig een gigantisch complex neer waar elke winter honderden scholieren uit de buurt van Charleroi naartoe werden gestuurd. Het gebouw kan liefst 400 mensen te slapen leggen, heeft een eigen bar met Chouffe van het vat (voor de leerkrachten, uiteraard) en kan zelfs uitpakken met een privépiste en bijbehorende skilift. “Anno 2020 is Charleroi nog altijd eigenaar van deze gronden”, vertelt huidig directeur Philippe Boursois, ook een Belg. “Het vakantiecomplex wordt nu wel door een privépartner uitgebaat. We ontvangen kinderen uit België en Frankrijk.” Boursois woont en werkt hier al zes jaar in het vakantiecentrum. “Gelukkig heb ik mijn eigen appartementje zodat ik af en toe aan het lawaai kan ontsnappen (lacht).”

Ook wandelaars komen hier aan hun trekken.

Hoewel de directeur nog een paar stapelbedden leeg heeft staan, kiezen we die nacht toch voor het comfort van ons hotel, waar we ’s avonds nog even halt houden aan de bar. De koelkast zit vol Belgische speciaalbieren en ook de kaart kleurt opvallend Belgisch. “Naast vol-au-vent en een goeie steak zijn de Franse vooral verzot op mijn frieten, die we – zoals het een goede Belg betaamt – twee keer bakken”, vertelt Pierre. “Al mag ik niet té gek doen, want Fransen experimenteren niet graag. Gentse waterzooi heb ik zelfs van de kaart moeten schrappen. Dat bleek net iets te verwarrend met de ratatouille zoals ze die hier kennen (lacht).”

Helft zo goedkoop

De volgende ochtend ruilen we Les Portes du Mont Blanc in voor de pistes van L’Espace Diamant. Vanuit ons hotel is het welgeteld vijftig meter wandelen richting de zetellift. Vijf minuten later staan we bovenaan de Mont Lachat, een van de zeven bergtoppen die het skigebied rijk is. “Door van bergtop naar bergtop te skiën kan je het hele domein ontdekken”, vertelt onze gids en ski-instructeur David Bovagne.

De Fransman vertelt met passie over L’Espace Diamant, dat volledig op families mikt. De berg nodigt daar ook toe uit. Want hoewel de grillige Mont Blanc vlakbij ligt, kenmerkt L’Espace Diamant zich door glooiende, zachte hellingen. “De overgrote meerderheid van de pistes waar je vandaag op skiet zijn in de zomer Alpenweides”, legt David uit. “En aangezien bergkoeien niet zo tuk zijn op steile hellingen vertaalt zich dat in relatief makkelijk pistes. Ideaal voor families. We zijn niet het grootste, maar wel een van de meest gemoedelijke gebieden van Frankrijk.” Daardoor zijn ook de prijzen relatief bescheiden. Een skipas voor zes dagen kost hier 219 euro. Wie in groep boekt of slechts een deel van het domein wil verkennen, is zelfs maar 150 euro kwijt voor een weekje wintersportplezier. “Da’s bijna de helft van wat je elders betaalt”, maakt David zich sterk. Grootste nadeel is de water lage ligging van de twee gebieden in de vallei van Arly, waardoor we hier half april niet meer snel een vakantie zouden boeken. “Maar in de kerst- en krokusvakantie is de sneeuw van topkwaliteit en zit je nergens beter.”

Het pisteplan van skidomein Espace Diamant

 

Praktisch

Bereikbaarheid: Vanuit België is het 9 uur (860 km) rijden naar Val d’Arly. Vliegen kan op Genève, waarna een taxirit van een uurtje wacht.

De pistes:

  • L’Espace Diamant telt 192 kilometer aan pistes (17km groen, 90km blauw, 72 rood en 13 zwart), verspreid over zeven bergen.
  • Les Portes du Mont Blanc telt ‘maar’ 85 pistekilometers (voornamelijk rood en blauw), maar met een shuttlebus heb je wel toegang het domein ‘Evasion Mont Blanc’ (263 km aan pistes)

Skipas: In het hoogseizoen betaalt een volwassene 219 euro voor een skipas die zes dagen geldig is in L’Espace Diamant. Er zijn speciale voordeeltarieven voor kinderen en families.

Logeren: De vallei van Arly telt honderden gezellige chalets en hotels, gericht op families. Wij verbleven in het centraal gelegen dorp Crest-Voland, in hotel Mont-Bisbane, dat wordt gerund door een vriendelijke Belg. Charmant, maar verwacht geen grote luxe.

Info: https://www.valdarly-montblanc.com/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *