Alpenweer 9/01: zon aan zet deze week in de bergen

Het is op en top winter in de Alpen deze week met pas gevallen verse sneeuw, koude temperaturen en vanaf woensdag overal zon!

Een staalblauwe hemel dinsdag in Ischgl (Oostenrijk). In Frankrijk en Zwitserland komt de zon vanaf woensdag aan zet.

Wie vandaag (dinsdag) op de piste staat in Oostenrijk, geniet nu al van Kaiserwetter. Het is er bovendien flink koud, met vanochtend minima tot min tien graden in het dal.

In grote delen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen blijft het dinsdag betrokken. In de zuidelijke Alpen kan het zelfs lichtjes gaan sneeuwen, maar veel stelt het niet voor.

Vanaf woensdag verovert de zon ook de westelijke Alpen en zijn we vertrokken voor een paar dagen rustig en zonnig wintersportweer met bovendien uitstekende sneeuw. De vorstgrens stijgt overdag naar 1.000 tot 1.500 meter en ’s nachts vriest het stevig. De wind houdt zich koest. Droomcondities.

Ook zaterdag oogt zonnig, al stroomt er dan wel zachtere lucht de bergen binnen. Het is het begin van een weeromslag, met volgende week een meer (noord)westelijke en dus wisselvallige stroming. Depressies krijgen de Alpen opnieuw in hun vizier. Hoe dat precies gaat uitpakken, is nu nog niet te zeggen. In de weerpluim zien we vanaf 15 januari een sterk neerslagsignaal, maar ook de temperatuur lijkt te gaan stijgen. Al is dat laatste verre van zeker. De Alpen komen immers op de grens tussen warme en koude lucht te liggen. Laat ons hopen dat het koudere scenario aan het langste eind trekt. Tot dan genieten we van een perfect weekje in de skigebieden.

De temperatuur- en neerslagpluim voor Morzine (Frankrijk). Vanaf 15 januari kans op veel neerslag.
In Saalbach draaien de sneeuwkanonnen volop. Vanacht dook het kwik er onder een open hemel richting min tien graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *