Alpenweer 6/12: Na wintersprookje volgt regen

Wie de voorbije weken in de Alpen zat, viel met zijn gat in de boter: koud, bakken sneeuw en geregeld zon. Perfecte wintersportcondities en vrij uitzonderlijk zo vroeg in het seizoen, maar aan dat winterse sprookje komt eind deze week helaas een eind. Vanaf het weekend wordt onvermijdelijk de verzachting ingezet, met warmere lucht die de Alpen binnenstroomt. Eerst zijn de westelijke Franse Alpen aan de beurt, maar tegen zondagmiddag heeft de warme lucht ook Oostenrijk veroverd.

(lees verder onder de foto)

De temperatuursevolutie voor Grindelwald (Zwitserland). Vanaf 10 december wordt het onvermijdelijk zacht. Op wat langere termijn keert de kou gelukkig terug.

Voor het zover is, kan er nog even genoten worden van de meters sneeuw die de voorbije weken in de Alpen naar beneden zijn gekomen. Zo ligt in Zwitserland nu al dubbel zoveel wit goud als normaal voor deze periode. Donderdag wordt een droge dag en aanvankelijk schijnt de zon overal uitbundig.

(lees verder onder de foto)

Vandaag was een dag uit de boekjes in de Alpen, zoals hier in Les Carroz (Frankrijk). Foto: Facebook Les Carroz

Vrijdag komt vanuit het westen een nieuwe storing opzetten met voor de Franse Alpen een tiental centimeter sneeuw. De sneeuwgrens wordt wel een zorgenkindje voor de wat lager gelegen gebieden die al open zijn. De vorstgrens schommelt rond de 1.700 meter. Daarboven komt er in de noordwestelijke Alpen een leuk laagje bij. Het oosten heeft voorlopig nog de droogste papieren, al zijn de weermodellen het nog niets helemaal eens over de neerslaghoeveelheden.

Zaterdag belooft opnieuw een mooie, droge dag te worden. Wie in de bergen zit, zal wel voelen dat het duidelijk warmer wordt. De vorstgrens schuift op naar 2.000 en op zondag zelfs naar 2.700 meter. Zondagnamiddag begint het dan ook te regenen. Het markeert het begin van een zéér zachte, natte eerste helft van volgende week, met tot op grote hoogte helaas véél neerslag. De pistes zullen ongetwijfeld een knauw krijgen.

Op iets langere termijn lijkt Koning Winter daarna weer aan zet te komen met een standvastig hogedrukgebied dat garant staat voor drogere, maar koude condities. In ieder geval kunnen de sneeuwkanonnen dan weer aan om een deel van het weg geregende sneeuwdek te herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *