Alpenweer 28/03: winter geeft zich niet gewonnen

Wie vandaag in de Alpen zat, had prijs: een pak verse sneeuw en vooral in het Westen redelijk wat ruimte voor de zon. Woensdag start een pak grijzer, met af en toe kans op geïsoleerde buitjes. De sneeuwvalgrens stijgt dan naar zo’n 2.300 meter en je moet rekening houden met stevige rukwinden.

Het is het begin van een warm, regenachtig en winderig intermezzo in de Alpen op woensdag en donderdag. Door de zachte maxima sneeuwt het enkel op grote hoogte (+ 2.400 meter). De hoeveelheden vallen gelukkig mee. Vrijdag is een overgangsdag naar kouder weer. Een depressie trekt pal over Nederland, met aan de achterzijde daarvan koude lucht . De wind draait naar het noordwesten, waardoor de kou vlot naar de Alpen wordt getransporteerd. Een nieuw front brengt dit keer niet alleen regen, maar ook veel sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog op 1.700 meter, maar daalt tegen vrijdagavond naar 1.400 meter. De grootste hoeveelheden worden opnieuw berekend voor de Westelijke Alpen, waar ze goed op weg zijn om het neerslagtekort dat deze winter was opgebouwd weg te werken.

Ook in Madrisa (Zwitserland) hebben de pistes een winterse opfrisser gekregen.

Ook zaterdag blijft het de hele dag sneeuwen, dit keer zelfs tot in de dalen. De wind zal in de loop van de dag langzaam gaan luwen. Zondag en zeker maandag beloven mooie dagen te worden, met meer ruimte voor de zon. Op de wat langere termijn liggen de kaarten gunstig voor de Belgen die tijdens de paasvakantie gaan skiën. Het blijft de eerste week relatief fris en droog, met dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied veel ruimte voor de zon.

Tot slot: de zuidelijke Alpen, en dan vooral Italië, vallen deze week helaas opnieuw uit de boot wat betreft verse sneeuw. Daar blijft het grotendeels droog en zonnig. Opsteker is wel dat ze in die regio minder last hebben van de wind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *